Cirkelstad Sociaal

Wat hebben circulair bouwen en sociaal denken en doen met elkaar gemeen? Veel meer dan je denkt! Benieuwd naar waarom, wat en hoe? Lees dan verder en sluit je aan bij Cirkelstad Sociaal.

Vanaf 2006 staat Cirkelstad voor steden zonder afval en zonder uitval. De aandacht en ontwikkeling naar circulair bouwen zonder afval heeft veel in beweging gebracht; nu is het tijd om het sociale deel van Cirkelstad een boost te geven. Binnen Cirkelstad Sociaal brengen we deze component actief onder de aandacht. Het is immers een wezenlijk onderdeel van een integrale blik van bouwprocessen en hun impact op de maatschappij.

We richten ons op de volgende gebieden:

  • Zorgen voor een inclusief team
  • Actief betrekken van eindgebruikers en andere betrokkenen
  • Arbeidskansen voor een bredere groep
  • Van circulariteit een professie maken op elk niveau

Meer weten? Je leest het in ons Green Paper ‘Circulair en Sociaal’:

De komende tijd brengen we dit thema onder de aandacht op verschillende evenementen en bijeenkomsten. Neem contact op om je aan te sluiten of voor voorbeelden, ervaringen en advies voor sociale inclusiviteit bij circulaire bouwprojecten.

Wat kun je in 2024 verwachten?

  • We bereiden momenteel een aantal bijeenkomsten voor waarin we een van de bovenstaande praktijk-thema’s verdiepen. Bijvoorbeeld over circulaire én sociale ambities in grootschalige tenders. Over hoe de circulaire economie momenteel op plekken ontwikkeld wordt waar geen financiële impulsen vanuit de overheid gegeven worden, zoals Oekraïne. In de volgende stadsbladen zul je concrete uitnodigingen vinden. 
  • Met een of meerdere (lokale of provinciale) Cirkelstad communities gaan we een sessie organiseren rondom een concrete casus. Meld je gerust aan, dan werken we samen een bijeenkomst uit. 
  • We zullen artikelen schrijven die voorbeelden geven waarin circulair en een van bovenstaande sociale ambities worden verbonden. 
  • En we gaan onszelf al in het eerste jaar opnieuw in de spiegel kijken en uitvinden om echt een fundamenteel andere kijk te creëren. Wat is dan die fundamentele verandering? Is het echt de mens die we centraal moeten stellen? Of moeten we verder gaan? Voel je vooral welkom om je aan te sluiten bij onze community die hierover onderling over van gedachten wisselt.
  • We zijn in gesprek met netwerken en organisaties buiten Cirkelstad die ook samenwerking zoeken op dit thema zoals de Gideons en de sociale transitie game die zij hebben ontwikkeld. Deze kennis willen we ook beschikbaar maken voor Cirkelstad. 

Dit is het begin. Sluit je aan. Laat je in 2024 verrassen. Laat je uitnodigen. Nodig ons uit. Laat je inspireren. Inspireer ons. Laat je veranderen. En verander ons. We doen het samen.
Geen technische beweging zonder sociale noodzaak, interesse en inbedding, toch? Toch…?

Contact

Fulco Treffers

Spinner Cirkelstad Sociaal


06 123 395 26