‘Beschikbaarheid van data is motor voor circulariteit’

Circulair in 2050; het lijkt nog ver weg. Toch is het volgens Pablo van den Bosch van Madaster een kwestie van doen. En dan ook nog een keer heel erg snel. “Als we in 2050 volledig circulair willen zijn dan heb je het nu al gauw over honderden gebouwen per dag die we moeten verduurzamen om te voldoen aan de doelstelling die de overheid ons heeft gesteld.” Tijd voor actie dus.

Pablo van den Bosch

Gelukkig heeft Van den Bosch op de vraag hoe we daar komen ook een antwoord. “Registreren, registreren, registreren”, is zijn devies. “Registreer producten en materialen in Madaster. Dan krijg je een circulaire waarde, een waarde op het gebied van herbruikbaarheid en natuurlijk een materialenpaspoort.” Moet alles uit de leefomgeving dan in Madaster komen? “Een goede vraag”, zegt Van den Bosch. “Madaster is mooi, maar we hebben ook overheden en andere organisaties met informatie. Die informatie moeten we gaan ontsluiten.” Een prijsvraag van de MRA en Economic Board Amsterdam leidde vervolgens tot het idee voor een datamarkt om de leefomgeving te verbeteren.

Omgevingsregister

Die datamarkt werd uiteindelijk een omgevingsregister waarin verschillende dataspecialisten als AMdEX, Dexes, EME en Madaster samenwerken. “Cirkelstad is een organisatie die al die partijen bij elkaar brengt”, legt Van den Bosch uit. “Laten we met die veelheid van betrokken partijen kijken naar de digitale wereld van onze leefomgeving en dat het omgevingsregister noemen.” Hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Door in kaart te brengen welke producten en materialen precies waar in welk gebied zitten. “Zo kun je de koers bepalen hoe je de toekomst in moet gaan als je gaat vernieuwen en gebruik wilt maken van al de resources die er al zijn. Als je weet waar alles staat en wanneer het beschikbaar is, maak je het breder inzetbaar.”

Voordelen

“De beschikbaarheid van data is de motor voor circulariteit”, volgens Van den Bosch. Maar hoe ga je die data vervolgens delen? “Sommige bedrijven willen niets laten zien. Maar dat houdt niet in dat ze zich niet alvast kunnen voorbereiden op een toekomst waarin anderen die data wel mogen gebruiken. Ook als je materialen zoekt moeten ze ergens te vinden zijn. Op al die zaken is het omgevingsregister op gericht.”

Hoe dan

Wil jij mee in een omgevingsregister? Bepaal welke data je hebt en wat je wil delen. Als je de stap neemt om te delen, zorg dan voor open standaarden (TADA principes).

< Circulair BZK in zicht 2021 – Over hoogwaardig hergebruik | Wereldwijd Circulair inkoopsysteem zet de standaard >