Building Holland Digital – thema circulair

Building Holland Digital: 25 juni 9.00 – 13.00 uur

Onze werkconferentie op Building Holland is in maart niet doorgegaan. Deze is verzet naar eind oktober en zal als 1,5-meter event worden gehost. Je kunt er zowel fysiek als virtueel terecht. En om de virtuele beurs al eens te oefenen, organiseert Building Holland op 25 juni Building Holland Digital. En wij werken mee aan de programmering.

Programmaonderdelen Cirkelstad:

Circulair Bouwen na Corona: 7 dingen die je vandaag kunt doen

Keynote – Gertjan de Werk (Cirkelstad)

We werken hard aan het realiseren van de circulaire economie. Welke kansen biedt deze periode om versneld af te rekenen met de lineaire economie? Gertjan de Werk  presenteert het GreenPaper ‘Kansen na Corona, de nieuwe spelregels voor de bouw’ waarna verschillende opdrachtgevende en opdrachtnemende partijen het GreenPaper zullen bekrachtigen.

Manifest circulaire scholen

Breakout – Monique Donkers (Off Road Innovations)

Raamwerk voor circulaire planbeoordeling

Breakout – Kees Faes (SGS Search)

Gemeente Amsterdam wil circulariteit stimuleren in de ontwikkelingen en transformaties in de stad. De transformatie van het bedrijventerrein Sloterdijk naar stedelijke werk- en woonwijk is zo’n voorbeeld. Met dit beoordelingsraamwerk lukt het de gemeente haar ambitie naar de partijen met grondpositie toetsbaar te maken. Kees Faes legt uit hoe het raamwerk door Nibe, Stofberg, Alba concepts en SGS Search is opgebouwd. En ingezet kan worden voor/door andere gemeenten.

Convenant circulair bouwen: audit nu voor iedereen inzetbaar

Breakout – Noor Huitema (Copper8)

Zes grote opdrachtgevers en vijf grote opdrachtnemers laten hun projecten elk half jaar auditten. Om samen er achter te komen wat circulair bouwen is, en wat de impact daarvan op de eigen organisatie is. In 2023 tekenen zij, samen met BZK, het convenant Circulair bouwen het nieuwe normaal! Noor Huitema legt uit hoe het programma werkt en hoe de audit in elkaar steekt zodat ook jij morgen mee kan doen. Samen maken wij de beweging naar circulair bouwen groter en sterker.

Nieuw! De InnovatieAgenda van het Rijksvastgoedbedrijf

Keynote – Martine de Vaan (Rijksvastgoedbedrijf)

De ontwikkelingen en ambities op het gebied van milieu, samenleving, economie en technologie maken dat op veel vlakken nieuwe en slimme oplossingen vereist zijn. Innovatie is een noodzaak. Martine de Vaan presenteert de Innovatie agenda van het Rijksvastgoedbedrijf met vijf concrete en belangrijke innovatieopgaven.

Van circulaire icoonprojecten naar Het nieuwe normaal!

Keynote – Marije Kamphuis (Vanwijnen), Jurgen Schoenmakers (DuraVermeer) en Rutger Buch (Cirkelstad)

Ze moeten er zijn. De circulaire icoonprojecten zoals de Loskade (VanWijnen) en Alliander Bellevue (DuraVermeer). Dat geeft de (bouw)organisatie inzicht en vertrouwen dat circulair bouwen kan. Dat heb je nodig… en dan? Wat zijn de leermomenten geweest en hoe schalen we het binnen de (bouw)organisatie nou op? Wanneer wordt circulair bouwen Het nieuwe normaal? Marije en Jurgen geven hun visie op gedragsverandering binnen hun organisaties.

Het daadwerkelijk toepassen van innovaties in projecten #HoeDan

Breakout – Britte Rijk (Radboud Universiteit) en Gertjan de Werk (Cirkelstad)

Het Rijksvastgoedbedrijf (keynote) lanceert haar innovatieagenda. Aangevuld met vragen die gaan over de organisatie zelf, hoe innoveren wij? Hoe zorgen wij ervoor dat de markt daadwerkelijk circulaire gebouwen gaan maken? Britte presenteert haar onderzoek gericht op de barrières en succesfactoren om circulaire innovaties daadwerkelijk naar de praktijk en in projecten te krijgen. Daarvoor heeft zij verschillende partijen uit de keten gesproken en twee cases onderzocht.

Nationale productencatalogus

Breakout – Wytze Kuijper (Cirkelstad), Anneke van Leeuwen (RWS) en Jim Teunizen (Alba Concepts)

Tal van fabrikanten beginnen zicht te onderscheiden met producten die bij gaan dragen aan de circulaire bouweconomie. Opdrachtgevers zijn op zoek naar producten die hun projecten circulair gaan maken. Een logisch moment om samen een Nationale Product Catalogus te starten om enerzijds een up-to-date overzicht te hebben van circulaire producten voor infra, buitenruimte, vastgoed, interieur en facilitymanagement en anderzijds een gelijk speelveld te creëren waar je producten kan selecteren. Cirkelstad heeft de eerste aanzet gemaakt voor een digitaal product platform en gaat graag in dialoog met opdrachtgevers en fabrikanten hoe we gedragen een volgende stap kunnen gaan zetten. Wat willen we meten, hoe samen optrekken met andere catalogi, hoe gaan we valideren, hoe komen tot een nationaal platform? We horen graag van je hoe jij, fabrikant/ opdrachtgevers, de versnelling, naar kiezen voor een circulair product alternatief, voor je ziet.

De markt van circulaire scholen

Breakout – Nico van Hoogdalem (iCircl)

Het volledige programma, inclusief aanvangstijden van de sessie vind je op https://www.buildingholland.online/

Vergeet je niet aan te melden, want vol = vol!

Aanmelden

< Subsidie voor R&D-samenwerkingsprojecten | Cirkelstad Drechtsteden: inkopen via een circulaire dans >