Circulair woongebouw in Delft officieel geopend

In het centrum van Delft is een woongebouw met 12 appartementen gerealiseerd welke volledig is uitgevoerd in een biobased massief houten CLT constructie. Op donderdag 8 april is het gebouw officieel geopend door de gedeputeerde wonen, ruimtelijke ordening, recreatie en sport van de Provincie Zuid Holland, Anne Koning, en de wethouder Wonen van Delft, Karin Schrederhof. 

Het plan is circulair ontwikkeld, waarbij de bestaande fundering volledig is hergebruikt en er een nieuw drielaagscasco is geplaatst op de bestaande fundering van een eenlaagsgebouw. Uit het bestaande gebouw zijn zoveel mogelijk materialen teruggewonnen, zoals de houten spanten en de dakpannen, en hergebruikt in het nieuwe gebouw. 

Vakmanschap

De gevel is uitgewerkt als een traditionele binnenstadsgevel in baksteen, waarbij het vakmanschap centraal staat. Ook is een kalkmortelmensgel gebruikt voor het metselen, waardoor de stenen makkelijk herbruikbaar zijn. 

Het houten casco is volledig demontabel en in drie weken geplaatst, waarmee de volledige bouw in nog geen half jaar is gerealiseerd. 

Naast de prettige houten uitstraling aan de binnenzijde, die een positieve bijdrage levert aan de vochthuishouding in het binnenklimaat, is het gebouw een grote CO2-opslag, waarmee een oplossing geboden wordt voor bouwen in gebieden waar stikstof een probleem kan vormen. 

Bouwen in de stad

Het project is uiteraard gasloos en bijna energieneutraal. Stralingspanelen zorgen voor comfortabele warmte in de appartementen, warmtepompboilers met warmteterugwinning leveren warm tapwater en de PV panelen op het dak leveren energie terug. 

Ook is er aandacht besteed aan biodiversiteit en warmte in de stad. Het dak is voorzien van een vegetatiedak, wat ongewenste opwarming onder het dak tegengaat in de zomer, en een habitat creëert voor dieren in de stad. In de gevels zijn vleermuiskasten en nestkasten opgenomen. 

Het bouwen in hout hebben wij zo geoptimaliseerd dat het project gerealiseerd is voor een marktconforme prijs waarmee het kan concurreren met een traditionele constructie in beton of steen. Dit project is een voorbeeld van een modern en innovatief woongebouw en is goed opschaalbaar voor andere binnenstedelijke locaties.  

Dit artikel is geschreven door onze partner Urban Climate Architects. Voor meer informatie, neem contact op met Dennis Hauer via of kijk op https://www.ucarchitects.com/

< Het doen van een Oogst-oproep is het nieuwe normaal! | Circulair bouwen -“Beginnen is belangrijker dan perfect zijn” >