Circulaire materiaalbemiddeling voor kunstwerk van Elmo Vermijs

Op de dijk van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat de bijzondere kunstinstallatie “Het waait voor ons” van Elmo Vermijs. Het is een van de 15 werken van de tentoonstelling Must See.  De tentoonstelling laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. 

Door een deel van een oude windmolenwiek op de dijk van het buitenmuseum te plaatsen maakt hij een eigentijdse vertaling van de “Hollandse Luchten” en zet hij bezoekers aan het denken over hergebruik.  Het staal voor de draagconstructie waar de molenwiek op rust komt uit een slachterij uit Antwerpen. De matchmaking kwam tot stand via het Cooperation is Key project van Vlaanderen Circulair.  

“De verhaallijnen bleken voor zowel Elmo Vermijs als die van ons rond architectuur, duurzaamheid en circulariteit te draaien. Curator Anne van der Zwaag nam contact op met Jansen by ODS om te zien of er ruimte was om een draagconstructie voor het kunstproject mee te helpen realiseren. We zijn binnen ons netwerk gaan kijken naar bruikbare materialen en zo kwamen we al snel bij onze projectpartner Buurman in Antwerpen uit.”, aldus Ron Jacobs, Brand- & Sustainability Manager bij Jansen by ODS en projectleider van het Cooperation is Key project.  

 “De bruikbare stalen balken voor het kunstobject bleken geduldig te wachten, hangend aan het plafond bij Buurman Antwerpen. Snel calculatiewerk door het constructiebedrijf belast met de opbouw in Enkhuizen wees uit dat we een “perfect match” hadden. Vanaf dan ging het snel. De balken werden gedemonteerd, vervoerd naar Enkhuizen en werden de mechanische koppelingen gemaakt. De installatie moet tenslotte in oktober 2021 weer gedemonteerd worden. De stalen onderstel is nu een onderdeel van de kunstinstallatie en staat op de dijk tentoongesteld” aldus Ron Jacobs. 

Buurman en Jansen by ODS zijn een van de partners van het project Circulair Bouwen, Cooperation is Key. Het project heeft als doel om te onderzoeken hoe, via samenwerking in de keten, materialen opnieuw in het bouwproces te laten circuleren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van hergebruikte materialen van staal, steen en hout op een oogstkaart.  

Voor meer informatie, neem contact op Astrid Heystee van Jansen by ODS via  

< Projectontwikkelaar zet slapend bouwterrein om in bijzondere stadscamping: Camp Common Grounds | Circulair BZK in zicht 2021 – Over hoogwaardig hergebruik >