Projectontwikkelaar zet slapend bouwterrein om in bijzondere stadscamping: Camp Common Grounds

Foto: Janneke Nooij

Eind 2021 beoogde de Amersfoortse projectontwikkelaar Holistic Development de eerste steen van haar grensverleggende, circulaire woonwijk Common Woods te kunnen leggen. Vanwege bureaucratische procedures en het huidige lineaire systeem loopt het project nu echter ruime vertraging op. Initiatiefnemer Maurits van Hoogevest besloot daar een creatieve invulling aan te geven. Het slapende bouwterrein wordt deze zomer het toneel voor de bijzondere pop-up stadscamping ‘Camp Common Grounds’. Een plekwaar verbinding en verbeelding centraal staan.

Europa’s meest duurzame wijk

Ernstig verminderde biodiversiteit, een zorgwekkend tekort aan woningen, onverminderde stikstofuitstoot en een groeiend aantal eenzame mensen. Slechts een greep uit de problemen waarmee onze maatschappij kampt. “Het roer mag nu wel eens om”, aldus Van Hoogevest. “Binnen het huidige systeem gaan we geen antwoord geven op de vragen van morgen.” Common Woods symboliseert deze transitie. ‘Europa’s meest duurzame wijk’ draagt een nieuwe, hybride vorm van sociale en ecologische verstedelijking aan. “Wij bouwen aan een toekomstbestendige maatschappij die is ingericht op een betere balans tussenmens, natuur en gemeenschap die samen sterker is dan de som van haar delen.”

Foto: Janneke Nooij

Community building

Naast de ontwikkeling en implementatie van een groot aantal circulaire innovaties, legt Holistic Development zich toe op een actieve vorm van ‘community building’. “Toekomstige bewoners en andere betrokken stakeholders geven de wijken manier waarop ze met elkaar gaan leven mede vorm op basis van hun eigen wensen, en blijven tijdens het gehele proces nauw betrokken bij de ontwikkeling”. De basis voor een community lifestyle wordt door de ontwikkelaar meegegeven. Zo komt er een gezamenlijke buurtwoonkamer, een moestuin, een slim gedeeld energienetwerk en zelfs een eigen ‘local currency’.

Camp Common Grounds

Vooruitblikkend op en in harmonie met de toekomstige wijk, ontvouwt er zich op het terrein nu een andere ‘community-driven experience’. Pop-up camping Camp Common Grounds bouwt een parallel universum, waar bezoekers zich in weken van woensdag tot en met maandag volledig verzorgd kunnen onderdompelen in een magische vakantiewereld door middel van workshops, performances en rituelen. Gelijkgestemden krijgen de ruimte en tijd om met elkaar, en hun eigen gezin, in verbinding te komen en schrijven hun eigen regels. Camp Common Grounds beschikt onder andere over een wellness area met sauna, hottub en ijsbad. Er is een programma met yogalessen, workshops en er zijn speelplekken voor kinderen. Daarnaast kan men er ook voor kiezen om er op uit te trekken in de natuur of de historische binnenstad van Amersfoort te verkennen.

Foto: Janneke Nooij

Voor een gezonde en duurzame toekomst

“Met Camp Common Grounds bieden wij mensen een kijkje in de toekomstbestendige levensstijl van Common Woods”. Het zoeken naar nieuwe en creatieve oplossingen voor problemen is inherent aan de werkwijze en filosofie van Holistic Development en moederorganisatie Building The New. ”Wij mensen hunkeren naar verbinding. Onze creativiteit en spiritualiteit gaan ons daarbij helpen. Ook op Camp Common Grounds. Alleen zo kunnen we de wereld een gezonde en duurzame toekomst indragen.”

Dit artikel is afkomstig van onze partner BOOM Builds. Voor meer informatie over dit persbericht, neem contact op met Rickwin Huisman via Tel. +31 (0)6 42 02 48 56 of

Camp Common GroundsVooruitblikkend op en in harmonie met de toekomstige wijk, ontvouwt er zich op het terrein nu een andere ‘community-driven experience’.Pop-up campingCamp Common Groundsbouwt een parallel universum, waar bezoekers zich in weken van woensdag tot en met maandag volledig verzorgd kunnen onderdompelenin een magische vakantiewereld door middel van workshops, performances en rituelen. Gelijkgestemden krijgen de ruimte en tijd om met elkaar, en hun eigen gezin, in verbinding te komen en schrijven hun eigen regels. Camp Common Grounds beschikt onder andere over een wellness area met sauna, hottub en ijsbad.Er is een programma met yogalessen, workshops en er zijn speelplekken voor kinderen. Daarnaast kan men er ook voor kiezen om er op uit te trekken in de natuurof de historische binnenstad van Amersfoort te verkennen.Voor een gezonde en duurzame toekomst“Met Camp Common Grounds bieden wij mensen een kijkje in de toekomstbestendige levensstijl van Common Woods”. Het zoeken naar nieuwe en creatieve oplossingen voor problemen is inherent aan de werkwijze en filosofie van Holistic Development en moederorganisatie Building The New. ”Wij mensen hunkeren naar verbinding. Onze creativiteit en spiritualiteit gaan ons daarbij helpen. Ook op Camp Common Grounds. Alleen zo kunnen we de wereld een gezonde en duurzame toekomst indragen.

< Zaanstad wil materialen dependance OBS Octant hergebruiken | Circulaire materiaalbemiddeling voor kunstwerk van Elmo Vermijs >