Een circulaire innovatie in de lineaire keukenmarkt

Een van de markten waar op het gebied van duurzaamheid en circulariteit nog veel te behalen valt, is de keukenbranche. Al sinds jaar en dag worden keukens geproduceerd die aan het einde van de levensduur helaas nog steeds grotendeels op de afvalberg, of in de verbrandingsoven belanden.

Deze gigantische afvalberg wordt jaarlijks aangevuld met zo’n 200.000 keukens uit de Nederlandse zakelijke markt alleen. Als we de keukenkastjes uit al deze keukens naast elkaar zouden zetten, heb je genoeg plaatmateriaal om 15 keer de wereld rond te gaan. Het is tijd voor verandering.

De keuken die nooit afval wordt

Chainable heeft daarom de modulaire, circulaire keuken geïntroduceerd. Een keuken die nooit afval wordt en altijd opnieuw kan worden ingezet. De keukens, welke ontworpen zijn voor remontage, kunnen na de levensduur terug worden ingenomen. Hierna worden ze indien mogelijk in de beste staat elders opnieuw ingezet. Als dit niet mogelijk is, worden de keukens gedemonteerd en worden de gebruikte onderdelen terug ondergebracht bij leveranciers. Zo wordt de gehele keten gestimuleerd om duurzaam te werken en producten te ontwikkelen die langer meegaan.

Keukenapparatuur kost veel energie

De materialen in de keuken zoals het plaatmateriaal, de grepen en het frame vormen hiermee een duurzame, circulaire oplossing voor een groot afvalprobleem. Echter is daarmee niet de gehele keuken verlost van afval. Apparatuur zorgt nog steeds voor een grote impact op het energieverbruik van huishoudens. Zeker in de sociale huursector, waar apparaten vaak zo lang mogelijk worden gebruikt door bewoners, worden soms nog koelkasten gebruikt die tien jaar of ouder zijn. Keukenapparatuur neemt zo’n 50% van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden voor hun rekening. Deze apparaten hebben vaak een slecht energielabel en hebben daardoor een grote impact op het milieu en de maandlasten van bewoners.

Hoogwaardig hergebruik van keukenapparatuur

Door samen te werken met innovatieve partijen zoals Bosch (B/S/H) kan ook dit probleem worden opgelost. Bosch, een apparatenfabrikant met een leidende marktpositie streeft naar een duurzame toekomst en sluit daarbij goed aan op het circulaire gedachtengoed van Chainable. Het bedrijf produceert CO2-neutraal en heeft van maatschappelijk verantwoord ondernemen een basispijler in de bedrijfsvoering gemaakt. Chainable is erin geslaagd om afspraken te maken met Bosch voor de terugname van apparaten en het streven naar het altijd hergebruiken van de apparaten in de hoogst mogelijke waarde.

Combineer circulair met energiezuinige apparatuur

Door de energiezuinige apparatuur aan te bieden in combinatie met de circulaire keuken, kan fors bespaard worden op de maandlasten van de bewoner. Om een voorbeeld te geven; een koelkast van acht jaar oud verbruikt gemiddeld op jaarbasis ongeveer 81 euro aan energie. Een vergelijkbaar, nieuwer model met energielabel A slechts 34 euro.

Door samen te werken met partijen zoals BOSCH, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kan de keukenbranche voorgoed verlost worden van het gigantische afvalprobleem en de hoge uitstoot van keukens in gebruik. Terwijl er tegelijkertijd voordelig wordt ontzorgt en dit de woonlasten van de eindgebruiker (huurder) ten goede komt.

Meer informatie

Meer weten over Chainable en haar missie om afval in de keukenbranche voorgoed verleden tijd te maken? Neem een kijkje op de website www.chainable.nl of mail naar

< Circulaire projecten komen in aanmerking voor de MIA regeling | Oproep aan gemeenten: Zet in op duurzame nieuwbouw, ga voor goud! >