Bouwen met aarde en de relatie tussen materiaal, landschap en mens

Welke rol speelt leem voor de transitie naar een duurzame bouwwereld? 3 architecten en 1 archeoloog vertellen over bouwen met ‘rauwe’ ongebakken aarde en de relatie tussen materiaal, landschap en mens.

Op 12 november 2022 bij Bind op het Hembrugterrein in Zaandam, inloop vanaf 12:30 uur.

Tickets voor de lezingen (7,50 EUR) zijn te bestellen via BIND. https://www.bijbind.nl/lezing/

Aansluitend onthullen we de ‘Hembrugstenen’, een monument voor onze waardevolle grond.

De onthulling om 16:30 is gratis te bezoeken.

De lezingen

Heeft de steen een wil? Jurriaan van Stigt (LEVS architecten & stichting Partners Pays-Dogon) vertelt over bouwen met ‘compressed earth blocks’ in Mali en welke kansen er voor leem in Nederland liggen.Hoe moeilijk is het om iets eenvoudig te maken en te bedenken, als je beperkt wordt in de beschikbaarheid van materialen? Leren denken als een steen.

Bouwen met aarde. Een rijk verleden; een rijke toekomst? Maikel Kuijpers (docent Archeologie Universiteit Leiden & schrijver voor de Correspondent) belicht de innige relatie van de mens met aarde als bouwmateriaal. Wat is het effect hiervan en is er wel plaats in onze moderne maatschappij voor een prehistorisch materiaal?

Kijken in de grond & de Hembrugstenen. Stephan Schagen (studio Stephan Schagen) en Thomas van Nus (CHRITH architecten) laten met een serie ‘op de wind gedroogde aardestenen’ de schoonheid en verscheidenheid van de Nederlandse bodem en landschappen zien en stellen vragen over de ‘culturele identiteit’ van (circulaire) bouwmaterialen.

Extra: Fancy making a house from mud and cow dung? Film/interview met de Indiase onderzoeker Yask Kulshreshtha.

Het monument

Hembrugstenen. Een collectief monument van 384 op de wind gedroogde aardestenen. Door van de grond onder je voeten bouwmaterialen te maken benadrukken we de kracht van eenvoud en openen we de dialoog over duurzaamheid.

< Cursus Circulair Bouwen | Losmaakbaarheid toetsen van bouwwerken in GWW >