Circulair bouwen is Hét Nieuwe Normaal in de bouwsector

Nederland Circulair in 2050 is een forse ambitie die het Rijk heeft gesteld. Wat betekent dit voor corporaties, ontwikkelaars, bouwers en gemeenten? Hoe hoog moet je de lat leggen om deze ambitie te bereiken? Om hier concreet antwoord op te geven is er Het Nieuwe Normaal (HNN) ontwikkeld. Met HNN werken we toe naar een eenduidige taal en nieuwe ‘standaard’ op het gebied van circulair bouwen. In deze online sessie op dinsdag 14 maart van 9.30 tot 11.00 uur nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen en maken een vertaalslag naar jouw eigen praktijk.

Een gezamenlijke taal voor circulair bouwen
Binnen Cirkelstad Zuid-Holland hebben we eerder aandacht besteed aan Het Nieuwe Normaal. Maar inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen; er is een 0.5 versie uit van het raamwerk gebouw en een 0.4 versie van infra en gebied. Daarnaast hebben diverse opdrachtnemers en opdrachtgevers in Zuid-Holland met elkaar een HNN traject doorlopen om van elkaar te leren, rondom bijvoorbeeld milieu-impact, omgang restmateriaal, losmaakbaarheid en materiaalgebruik. In het kader hiervan is een digitale handreiking ontwikkeld met onder meer de lessen van dit traject, circulaire voorbeeldprojecten en praktische handvatten om zelf ook aan de slag te kunnen met circulair bouwen.

Wat staat er op het programma in deze interactieve sessie?
• Uit welke KPI’s bestaat circulair bouwen? Welke taal spreken we met elkaar? Wat is de minimale grens die we kunnen afspreken met elkaar? Denise Huizing van het bureau Brink – en één van de evaluatoren van HNN – neemt ons mee in het raamwerk, de diverse indicatoren en de laatste ontwikkelingen. Ook verzorgt zij een interactief deel om uit te wisselen welke ervaringen er al zijn en welke (verdere) stappen er genomen kunnen worden. Voor dit onderdeel is jouw input belangrijk!
• Welke ervaringen zijn er al met circulair bouwen en Het Nieuwe Normaal? Dennis Hauer van Urban Climate Architects en Simon Hanemaaijer van RoosRos Architecten vertellen meer over hun circulaire project die zij langs de lat van HNN hebben gelegd:
– Zorgwoningen de Grote Kreek in Rotterdam
– De boerderij De Vlakkenburg in Het Buijtenland van Rhoon

“Ik omarm de kerngedachte van Het Nieuwe Normaal om een paar indicatoren te kiezen en daar in uit te blinken”, aldus Simon Hanemaaijer van RoosRos Architecten.

Doe je mee?
Meld je uiterlijk donderdag 9 maart aan bij Thirza Monster: .

< Workshop proefjes met het materiaal van de toekomst, CO2 negatief, brandwerend, biologisch afbreekbaar: MYCELIUM | Lunch met Smaak en inspiratie Circulair Gebied: C-district >