Online lezing #1 Paris Biobased (Engels)

Met Paris Biobased kijken we voor goede voorbeelden en inspirerend beleid op biobased bouwen over de grens naar Frankrijk. Met als insteek: wat kunnen we als NL hiervan leren?

In dit kader organiseren we in september 2 interactieve online lezingen. Deze lezingen zijn via Teams en in het Engels te volgen.

Frankrijk: voorloper biobased
Frankrijk loopt – Europees gezien – op dit moment vooruit op het gebied van ‘biobased bouwen’. Zo draagt dit land de laatste jaren een sterke visie uit: “50% biobased voor overheidsgebouwen”. Deze visie is vertaald naar concreet beleid. Dit is terug te zien in onder andere grootschalige icoonprokecten.

De sprekers

Dominique Gauzin-Müller: Bouwen met stro, kalkhennep & leem in Frankrijk
Dominique Gauzin-Müller is zonder twijfel de ‘grande-dame’ van het duurzaam bouwen in Frankrijk. Als architectuurcriticus, curator en schrijver publiceert ze al bijna 30 jaar over houtbouw en duurzame architectuur. Ze is medeoprichter van de architectuurbeweging ‘frugalité heureuse et créative’, een beweging die met een positieve blik naar een eenvoudiger architectuur en levensstijl kijkt. In haar lezing geeft ze een overzicht over hedendaagse gebouwen met lokale en biobased materialen in Frankrijk met een focus op de materialen stro, kalkhennep en leem.
www.frugalite.org

Bastien Bouteloup: Hoe kom je van een Low-Carbon label tot CO2-wetgeving?
Bastien Bouteloup is Hoofd Research & Development bij Woodeum, de grootste houtbouw-projectontwikkelaar van Frankrijk. In tegenstelling tot de Nederlandse MPG, wordt biogene opslag in Frankrijk wél meegerekend bij de milieu-impact van een gebouw. Bastien Bouteloup vertelt over de inhoud en totstandkoming van de RE2020, het Franse equivalent van de MPG, en de invloed op de bouw.
www.woodeum.com

Emmanuelle Patte: Scholen als proeftuin voor biobased bouwen
Emmanuelle Patte is architect en oprichter van het bureau Méandre etc. Het bureau is gespecialiseerd in bioklimatische architectuur en stedenbouw en heeft veel ervaring met schoolgebouwen. In 2016 hebben ze het grootste met stro geïsoleerde schoolcomplex van Parijs met maar liefst 6200m2 vloeroppervlak gerealiseerd. Emmanuelle Patte laat zien waarom en hoe het bureau met biobased materialen bouwt en licht toe welke rol publieke gebouwen – en scholen in het bijzonder – als aanjager voor biobased
bouwen in Frankrijk spelen.
www.meandre-etc.fr

Datum: 12 september 2023
Tijd: 10.00-12.00 uur
Deelnemen kan via deze Teams-link.

Ga naar de website van City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen voor meer informatie.

< Online lezing #2 Paris Biobased (Engels) | Zero Waste Week Apeldoorn 2023 >