Wonen en werken in waterwijken

Door de stijgende zeespiegel, de hoge woningnood en de schaarse ruimte in ons kikkerlandje is wonen en werken op het water een serieuze optie om deze problemen op te lossen. Diverse deskundigen spreken hierover in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam op woensdag 22 november van 20.00-22.00 uur. Toegang is gratis!

Rond 2000 was er een kleine opleving in waterwoningbouw, maar de regelgeving kon nog niet goed uit de (natte) voeten met de bewegende ondergrond. En, de bouwsels zijn juridisch nóch woning, nóch boot! Ja, dan moppert het koor van ontwikkelaars, banken en aannemers alle dissonanten los. Een opschaling naar complete wijken zou echter een formidabele bijdrage leveren aan de huisvestingsopgave. In Nederland ligt water immers voor het opscheppen, ook in steden waar de woningnood victorie kraait.

Ultramoderne waterbuurten
De wijken kunnen worden geplant op aaneengeschakelde pontons of in grote bakformaties, bij voorkeur in lichte massahoutbouw (kruislaaghout – CLT, gelamineerd fineerhout – LVL, gelamineerd hout), al dan niet gecombineerd met houtskeletbouw. Zo ontstaan ultramoderne waterbuurten: duurzaam, circulair, klimaatbestendig en een lust om er te leven! Ze zijn blauw, ze zijn groen, en er zijn hangplekken voor eenden en watervogels. Tijdens de avond zoeken de experts antwoorden op vragen als: Welke potentie heeft leven op ons water? Welke concepten bestaan er? Waar liggen de juridische belemmeringen? Gooit de regelgeving de rem erop? En hoe schalen we op?

Voor het antwoord op deze vragen, meld je je hier aan voor de bijeenkomst.

Sprekers/panelleden

  • Willem Jan Landman, Sailing architect – Circular Floating Districts – VLOAT
  • Michiel Zwart, Concept developer/Naval architect – Circular Floating Districts – VLOAT
  • Anja Reimann, Technical Innovation Officer & Project manager @ City of Amsterdam | Chief Technology Office
  • Pieter Tieskens, counsel Real Estate Allen & Overy
  • Tjeerd Haccou, co-founder Space&Matter Amsterdam
  • Oscar Vos, architect/founder krft Amsterdam
  • Jelle Vedder, CEO Bartels & Vedder interdisciplinary engineering & consultancy bureau Bunschoten-Spakenburg

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de sessie.

Beeld: Circular Floating Districts

< Week van de Circulaire Economie | CoP Cirkelstad Alkmaar >