CircleLab – Collectieve ideeën voor een circulaire wereld

  • Overige
  • Adviseur/Ingenieur

Unc Inc

Hoe mobiliseer je een wereldwijde gemeenschap van steden, bedrijven en burgers om circulaire oplossingen aan te dragen voor de uitdagingen waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd? Deze vraag staat aan de basis van CircleLab, een initiatief van Circle Economy en door Unc Inc gerealiseerd in samenwerking met het World Economic Forum en de eBay Foundation.

Een wereldwijde bron van circulaire kennis

Online zijn er talloze rapporten en succesvolle cases te vinden rondom het concept van de circulaire economie. Er was echter geen centrale plek om ze digitaal beschikbaar te maken. Hiertoe hebben we omgeving gecreëerd waar iedereen deze kennis kan verkennen, een plek om te leren en je te laten inspireren. Gebruikers kunnen eenvoudig zoeken in de database en de ruim 1.000 cases filteren op strategie, impactgebied en branche om zo meer te leren over een specifieke aanpak voor de transitie naar circulariteit.

Collaboratieve innovatie versnellen

Nadat we de ‘knowledge hub’ hadden gecreëerd, was onze volgende uitdaging om een raamwerk te creëren voor het proces van collaboratieve innovatie. Dit proces wordt gestart door een initiator met een briefing van een circulaire ‘challenge’. In deze Ideation-fase kunnen ideeën worden ingebracht over mogelijke verbeteringen en wordt commentaar geven over mogelijke risico’s.

In de Refinement-fase bouwt de initiatiefnemer voort op de ingebracht ideeën, verfijnt hij de bijdragen tot concrete oplossingen en geeft hij daarmee feedback aan de bijdragers.

In de afsluitende Implementation-fase zet de initiatiefnemer de beste oplossingen in brengt hij de bijdragers op de hoogte van de voortgang van het project.

De kracht van de menigte

Door educatie en participatie biedt de online community van Circle Lab nu nieuwe perspectieven en oplossingen voor de circulaire uitdagingen waarmee steden, bedrijven en individuen over de hele wereld worden geconfronteerd.

Meer: https://www.uncinc.nl/nl/werk/circle-economy

Succesfactoren

  • Het proces van collaboratieve innovatie.
  • User centered design
 

Unc Inc

Partner in Amsterdam

Actuele contactgegevens van deze partner vind je in de cirkelstad academie