Harvest Bay als platform voor samenwerking binnen de circulaire bouw

Wat begon met een vraagstuk om tot geveloplossingen vanuit hergebruikt materiaal te komen is uitgegroeid tot een demontabel “gevel as a service” concept.  Het systeem wordt als de totaaldienst ‘een duurzame gevel’, aangeboden aan ontwikkelaars, beheerders of gebruikers van gebouwen. 

Gare Maritime. Foto: Extensa 

Kloeckner Metals ODS en haar afdeling geveltechniek “Jansen by ODS” bundelt kennis op het vlak van stalen systemen voor dak- en geveltechniek en stalen profielen voor ramen en deuren. Een bekende leverancier in de bouwsector die al 50 jaar de stalen gevelprofielsystemen van de Zwitserse fabrikant Jansen distribueert in België en Nederland. Ze hebben besloten om niet alleen door te gaan naar circulariteit maar willen met meerdere marktspelers een integrale dienst aanbieden in Nederland en België in de vorm van het consortium Harvest Bay. Dit netwerk verenigt ontwerpers, bouwers, onderhoudspartijen en circulaire sloopbedrijven en omvat ook een oogstkaart. Op die manier komt het staal uiteindelijk terug bij de fabrikant, die er weer mee aan de slag kan. 

Samenwerking is de sleutel tot succes 

Circulair bouwen is een mooie ambitie. Door het streven naar samenwerking vanuit een breder perspectief komt er ruimte voor innovatieve oplossingen zoals speciale slooptechnieken, urban mining, renovatietechnieken en hergebruik van restmaterialen. Ook kan er door samenwerking tussen partners in de bouw langdurige betrokkenheid bij projecten worden gerealiseerd door bijvoorbeeld onderhoudscontracten en producten “as a service” aan te bieden. Hierdoor wordt de levensduur van de grondstoffen en bouwmaterialen verlengd en blijven deze in de circulaire cyclus. 

Jansen by ODS ging in gesprek met partners over hoe het proces van een gevel van hergebruikte materialen tot stand zou kunnen komen. We hebben architecten, klanten die het product bouwen, installatietechniek, onderhoudsbedrijven en sloopbedrijven gevraagd mee te denken”.  

 “De vraag was: hoe kunnen wij dit proces als consortium zó organiseren dat we één dienst kunnen bieden? Daar kwam uiteindelijk het ‘gevel as a service’-concept uit. Dit brengen we samen op het platform Harvest Bay” aldus Ron Jacobs, Brand- & Sustainability Manager. 

In de praktijk 

Een mooi voorbeeld van deze ketensamenwerking is het project Gare Maritime in Brussel. Onder de monumentale stationskappen verrees een nieuwe plek om te werken, winkelen en ontspannen.  

Het circulaire karakter van Gare Maritime wordt in belangrijke mate mee bepaald door de demontabele vliesgevelsystemen van Jansen by ODS.  

“Er was de nadrukkelijke vraag om een systeem te leveren dat demonteerbaar was. Daarop hebben we een schaalmodel gebouwd van wat we hier zouden kunnen leveren om te tonen hoe dat gevelsysteem dan precies zou kunnen worden gedemonteerd. Dat mag je redelijk letterlijk nemen, want we hebben de mock-up ook effectief ontmanteld en er een nieuwe eigenaar voor gevonden in Leiden, die er de gevel van het paviljoen op The Field, een circulaire hotspot met showcases die uiting geven aan circulaire bouwmogelijkheden, mee heeft laten bouwen. Normaal gebeurt er met zo’n schaalmodel achteraf niets meer” vertelt Ron Jacobs. 

The Field Leiden

Van restmateriaal naar tafel 

Een andere vorm van hergebruik is het gebruik van snij- en restafval van de stalen Jansen profielen tot een onderstel voor een vergadertafel. Een samenwerking met partner Buurman Antwerpen die onlangs een materialenhal en werkplaats voor hergebruikte materialen geopend heeft.  

De poten van de tafel zijn hergebruikt uit de module die gebouwd is voor het GTB lab voor het BAMB project. Deze module is al twee keer getransformeerd en op de WasteBuild 2019 in Amsterdam opgesteld. De platte latten en de hoeklijn van de tafel is “overstock” en lag bij een klant stof te vergaren. Het houten tafelblad was eerder een vloerdeel van een sporthal. Het onderstel is door partner Lootens geassembleerd en bij Buurman Antwerpen is het tafelblad gemonteerd. De vergadertafel is nu beschikbaar gemaakt op de “harvest” kaart.  

Tafel uit hergebruikte materialen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden wat er met samenwerking tussen de partners van Harvest Bay bereikt kan worden. Wij zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe projecten en nieuwe partners die aan de slag willen met het gevels as a service concept en circulaire bouw. Meer informatie over Harvest Bay? Neem dan contact met ons op via https://www.harvestbay.be. Meer weten over Jansen by ODS? Neem dan contact op met Astrid Heystee via

< Groen en digitaal de zomer tegemoet, zonder ‘dat wat niet meer genoemd mag worden’ | Samen versnellen in het MKB! Doet u mee? >