Leren en inspireren, TIP Circulair en het trainen voor een marathon

Column over sociale innovatie door Cora Jongenotter

Bucketlist

“Nog eentje dan!”, dat was mijn antwoord toen een goede vriend mij vroeg hem te begeleiden naar het lopen van een Marathon. Het was dan ook niet zomaar een verzoek. Deze vriend kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding. Hij revalideerde en haalt er het maximale uit. Werken is niet meer mogelijk, sporten wél. Op zijn bucketlist kwam dan ook het lopen van een marathon te staan…

“Ik las een artikel* over ‘een toekomst die is begonnen’, als een volledig nieuwe weg die nog nooit eerder is bewandeld. Het is een begin, een universeel begin. Het is dus een absoluut onverwachts en onvoorspelbaar avontuur. Er zijn mensen die van avontuur houden, zij worden uitgenodigd dit avontuur aan te gaan.”

Ten tijde van het schrijven van deze column zijn we nog 6 weken verwijderd van de Ronde Venen Marathon. Voor de kenners: inderdaad, we zitten nu in de periode van de lange duurlopen en tellen de weken af. Een onvoorspelbaar avontuur, we zitten er middenin!

TIP Circulair

Zo is het ook met het avontuur dat TIP Circulair heet en ik samen met Danielle Stolk aan mocht gaan bij de Hogeschool Rotterdam, uitstroomprofiel Bouw & Innovatie. TIP staat voor Talent Innovation Pool en betekent dat we studenten en professionals in 20 weken en 10 masterclasses meenemen in een bredere blik dan het thema circulair bouwen. TIP Circulair biedt kennis en vaardigheden om de Circulaire Economie verder te brengen.

Masterclasses

Het thema van deze TIP circulair vormden we rondom de opdracht die de 4 studenten kregen vanuit hun stageopdracht bij Constructif. De opdracht luidde: ”ontwerp een flexibele biodiversiteitsschil voor gevel en dak.” Het systeem moet zo flexibel zijn dat het direct op de huidige gevel toegepast kan worden.

Tijdens de Masterclasses delen sprekers, geselecteerd uit een brede oriëntatie, hun kennis. Los hiervan werken we met elkaar aan persoonlijke en teamdoelen. Het teamdoel van deze groep luidt: ”Aan het einde van het TIP programma kunnen wij anderen uitnodigen om actief deel te nemen circulariteit toe te passen in de praktijk”.

Figuur 1, de studenten en professionals staan achter hun teamdoel!

De kracht van TIP

Een greep uit de lijst van sprekers tijdens de Masterclasses: Lisa Broos, werkzaam als versneller voor de Circulaire Economie bij PHI Factory. Zij vertelde uitgebreid over haar motivatie en inspiratie aan de hand van voorbeelden als: het Hebzuchtgas en de Donuteconomie. Omdat Lisa zó bevlogen vertelde over Biomimicry, nodigden we Bas Sanders uit om binnenkort vanuit zijn ambassadeursrol binnen Biomimicry Nederland te vertellen over het thema.

Dit is dan ook de kracht van TIP: we laten ons leiden door de interesses van de studenten en de professionals als het gaat om de thema’s en de bijbehorende sprekers. Het is dan ook heel fijn om later deze week Hiltrud Pötz in ons midden te hebben. Zij is een bevlogen pionier en creatieve deskundige op het terrein van duurzame, klimaat- en toekomstbestendige gebouwen, steden en gebieden.

TIP Circulair benadert het thema Circulariteit zó breed dat het tot de verbeelding spreekt. Het leidt tot een onverwachts en onvoorspelbaar avontuur.

Meer informatie?

Neem contact op met Cora Jongenotter, of


Geïnspireerd door de tekst ‘een toekomst is begonnen’, een publicatie van Integrale Yoga Nederland.

Cora Jongenotter

Cora schrijft voor Cirkelstad regelmatig een column over Sociale Innovatie. Cora bouwt vanuit haar bedrijf, Core-Identity, aan de circulaire Economie.

< Wat een roedel wolven en Cirkelstad gemeen hebben | 55% minder milieulast door demontabel bouwen >