De transitie naar een circulaire economie gaat vaak over nieuwe dingen doen. Anders ontwerpen, anders uitvragen en anders samenwerken. Maar om tot systeemverandering te komen moeten we ook dingen niet meer doen. Wat vinden we in deze tijd juist niet meer normaal?
Hierover organiseren we samen met Squarewise op 24 januari van 12:00 – 13:15 een digitale Lunchlezing. Tijdens deze lezing bespreken we waarom deze shift van symptoombestrijding naar systeemverandering noodzakelijk is, wat dit betekent voor de bouwsector, en vooral hoe jij hierin morgen al een verschil kan maken. Uiteraard krijg je ook een verdieping op de eerder gedeelde greenpaper op dit onderwerp.
Aanmelden
Lunchlezing Het Niet Meer Normaal
Over dit onderwerp
In de transitie naar circulaire bouw werken veel partijen aan versnelling en innovaties. Dit leidt tot meer en hoogwaardige recycling, meer hergebruik, nieuwe circulaire normen, en samenwerkingen om materiaalstromen uit te wisselen. Een goede ontwikkeling, maar om een complete shift naar circulaire bouw te maken, komen we er niet alleen door de bestaande bouw beetje bij beetje te verbeteren.
Circulaire bouw vraagt om een wezenlijk andere aanpak, waarbij we het systeem fundamenteel moeten veranderen. Daarvoor moeten we stoppen met symptoombestrijding binnen het huidige systeem en starten met het daadwerkelijk oplossen van de onderliggende, structurele problemen.
Concreet betekent dat: stoppen met dat wat het meest kenmerkend is voor een lineaire economie en vernieuwing in de weg staat. Dat begint bij dingen ‘niet meer normaal’ vinden, en die dingen vervolgens actief af te breken. Zo maken we ruimte voor een gezonde, duurzame bouwwereld, die aanjager kan zijn van de circulaire economie in plaats van de grootste verspiller en vervuiler.
Sprekers
Transitiemaker Carla Groot Djakou van Groot Perspectief & Impact zal meer vertellen over wat er afgebroken moet worden in de bouweconomie. Waarom moeten we dingen niet meer normaal vinden? En wat kunnen we leren van 40 jaar duurzaam bouwen?
Vervolgens zal Carla Rongen ons meenemen in welke materialen en activiteiten nu echt niet meer kunnen. Waar gaan we nú mee stoppen? Welke alternatieven hebben we voor deze bouwmaterialen? En waar liggen de uitdagingen en kansen voor deze alternatieven?
Tim Vermeend van Urban Climate Architects laat ons aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien dat circulair bouwen niet duurder hoeft te zijn dan traditioneel bouwen.
Leonie van der Steen van Squarewise duikt in de culturele en organisatorische patronen. Welke moeten we afbreken om werkelijk circulair te gaan bouwen? Waar werken we naartoe, en hoe doen we dat al?