Met oog op het verleden bouwen wij de toekomst

Binnenkort vindt de finale plaats van de jaarlijkse SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge. Hierin strijden wij tegen andere studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp te maken. Dit jaar is het thema van de wedstrijd: nieuwbouw – herbestemming – renovatie. Wij strijden tegen 14 diverse teams om deze challenge te winnen en wij hebben jullie hulp daarbij nodig!

Wij zijn de projectgroep Horizon. We zitten op het Technova College in Ede. Samen doen we mee aan de wedstrijd van Smart Circulair. De uitdaging die wij hebben gekregen is om in bestaande bebouwing meer woonruimte te creëren binnen hetzelfde aantal m². Dit allemaal om een oplossing te vinden voor de woningnood in Nederland.

Onze opdrachtgever is Wytze Kuijper. De visie van Wytze is om in de bestaande woning
mogelijkheden en de grenzen te vergrootten. Samenkomst van cultuurhistorie met mensen om tot een unieke memorabel beleving te komen. Iedere plek heeft zijn unieke verhaal. De kunst is om dit verhaal te gebruiken bij het inrichten van de fysieke omgeving.

Om de woningnood op te lossen binnen de bebouwde wijk willen wij gaan inbreiden in de wijken. Dit voor een nieuwe toekomst zonder toren hogen koopkosten. Op een flexibele manier zodat we kunnen aanpassen naar vraag en aanbod. Dit willen wij gaan doen door te gaan optoppen, loze ruimte opvullen en inbreiden. Door niet te gaan nieuw bouwen wordt er geen natuurlijke materialen verspilt.

Tweepersoonswoning

Voor de starters die een huis zoeken, voor de ouderen die kleiner willen wonen maar in hun eigen wijk willen blijven. Wij hebben een prefab unit ontworpen waardoor je een rijtjeswoning kan verduurzamen en kan splitsen tot een boven- en benedenwoning waardoor we een betere doorstroom en meer plekken creëren in de wijk.

Units

Onze unit kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe woningen of voor het maken van een appartementencomplex. Op deze manier kunnen wij in de wijk nieuwe huisvestingen snel en gemakkelijk op locatie monteren. Deze optie kan worden gebruikt wanneer er wordt gesloopt of als er nieuw wordt gebouwd.

Optoppen

De visie voor optoppen is om leuke betaalbare woningen in half grote steden te realiseren
met daarbij een zo min mogelijke footprint achter te laten. Dit gaan wij doen door middel van inbreiding. Bij het inbreiden in de bestaande woningen zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk ruimte per woning verloren gaat.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze concepten? Neem dan contact op met Frank Hijmans (06 15376905) of Robin Kleinveld (06 40439640) of e-mail naar .

< Column: Houten plafondbekleding hergebruiken | Talent aan zet voor circulaire oplossing niet dragende binnenwanden utiliteitsbouw >