Talent aan zet voor circulaire oplossing niet dragende binnenwanden utiliteitsbouw

In de afbouw is met circulariteit nog veel te winnen. Producten in de afbouw worden gemiddeld na 15 jaar vervangen voor nieuw en vaak nog weggegooid. Zonde! Plafondpanelen, systeemwanden en binnenwanden zijn bijvoorbeeld bij vervanging nog in uitstekende functionele staat. Met kleine stappen kan hierin een groot verschil worden gemaakt.   

Zo heeft Obimex 2,5 jaar terug, ondersteund door Wordlenig, de handschoen opgepakt om de circulaire afbouw te versnellen. Voor o.a. gebruikte plafondpanelen heeft Obimex, vanuit een ketensamenwerking met slopers en kennispartners, een refurbished plafondplaat ontwikkeld.

Circulaire innovatie binnenwanden ontwikkelen met talent aan het roer

De volgende logische stap voor circulaire afbouw zijn de niet dragende binnenwanden. Dit product voor de utiliteitsbouw is al zo’n 30 jaar hetzelfde. De binnenwanden bestaan uit metalen staanders waarop gipsplaten worden vastgeschroefd. De naden en schroefgaten en naden worden vervolgens afgewerkt met band en stuc. Het resultaat is een mooie vlakke wand maar helaas niet makkelijk her te gebruiken.

Om voor dit vraagstuk een circulaire innovatie te ontwikkelen die niet een sub-optimalisatie is maar een  vernieuwende totaal oplossing is een frisse en ongeremde blik nodig. Daarom is gekozen om een talentvolle ondernemende student de kans en regie te geven om dit vraagstuk op te lossen. Gebruikmakend van de kennis en expertise vanuit Obimex, maar los van bestaande organisatie en ondersteund door een multidisciplinair projectteam.

Dit projectteam bestaat naast Obimex uit Wordlenig en Saxion Lectoraat Industrial Design. Wordlenig Innovatiestudio begeleidt het innovatieproces en Saxion Lectoraat Industrial Design ondersteunt bij het circulair ontwerpen, materiaalonderzoek en uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA).

Na meerdere sollicitaties vanuit Saxion en Universiteit Twente kwam de internationale student Ata Aydin als beste kandidaat uit de bus. Hij is industrial engineering student en niet bekend met de afbouwsector, maar zijn drive en passie voor circulaire oplossingen neer te zetten is groot! Hij ziet dit als de ideale afstudeeropdracht en heeft zich de afgelopen 2 maanden vastgebeten in dit vraagstuk.

Gezette stappen in het circulaire innovatieproject

Hij is begonnen met de bestaande keten, alle betrokken partijen en hun rollen in kaart te brengen. Het hele proces van aankoop tot installatie en demontage te ontrafelen. Verschillende binnenwand projecten op de werkplaats heeft hij bezocht om zo goed beeld te krijgen van de installatie werkmethoden, gereedschappen,  vakmensen en hun werkroutines. Waarom wordt het zo gedaan? Waarom kan het niet anders? Aan welke randvoorwaarden moet mijn toekomstige oplossing voldoen?  

Naast het in kaart brengen van de bestaande keten & processen, is wereldwijd onderzoek gedaan naar bestaande oplossingen, hun milieu impact en is een uitstapje gemaakt naar soortgelijke systemen buiten de sector. Wat is er al voorhanden wat toepasbaar is voor dit vraagstuk?

Uit de verschillende analyses zijn wij uitgekomen dat de nieuwe circulaire binnenwand innovatie moet voldoen aan de volgende eisen: Snelle en gemakkelijke (de) montage, flexibel in maatvoering, eenvoudig in installatie en naadloze afwerking.  

Verschillende ideeën voor totaalsysteem liggen nu op tafel. Deze ideeën worden nu 2 wekelijks in minimale vorm te ontworpen en kleinschalig op wenselijkheid en haalbaarheid getoetst. Zo gaan wij ervoor om over 3 maanden tot een kansrijke innovatieve oplossing te komen. 

Op zoek naar duurzame alternatieve materialen en duurzame kennispartners

Dit kunnen wij niet alleen. Daarom zijn wij op zoek naar duurzame materiaal producenten of leveranciers naar architecten en bouwers die actief willen bijdragen om samen naar circulaire binnenwanden oplossing te creëren. 

Ben jij producent, leverancier, architect of aannemer die hieraan wil bijdragen? Of ben je op een andere manier geïnteresseerd? Neem dan contact op met afstudeerder Ata Aydin van de Universiteit Twente via:  en 06-55965758.

< Met oog op het verleden bouwen wij de toekomst | Een (bredere) oriëntatie op de MPG >