Iedere woonoplossing die wordt neergezet heeft een CO2-voetafdruk. Daiwa House Modular Europe heeft een analyse gemaakt van de voetafdruk van modulaire bouw. De analyse is gevalideerd door EcoReview, specialist op het gebied van LCA’s, milieuproductverklaring en EPD’s.
Daiwa House Modular Europe is een toonaangevend, internationaal opererend modulair bouwbedrijf. Geïndustrialiseerd modulair bouwen betekent circulair en demontabel bouwen. Net als traditionele gebouwen gaan hun modulaire woonoplossingen tientallen jaren mee. Echter, in plaats van het gebouw aan het eind van hun levensduur te slopen, geeft Daiwa House Modular Europe het gebouw een tweede leven op een andere locatie, mogelijk met een andere indeling of vorm.
Analyses, initiatieven en technische innovaties op het gebied van milieu en duurzaamheid sluiten goed aan bij de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf. Het kwantificeren van de impact helpt hen om kansen te identificeren en daarmee te blijven ontwikkelen op dit gebied. Daarom heeft Daiwa House Modular Europe een analyse gemaakt van de CO2-voetafdruk van modulaire bouw. De analyse is gevalideerd door EcoReview, specialist op het gebied van LCA’s, milieuproductverklaring en EPD’s.
Analyse
De analyse is gemaakt op basis van een gebouw van 6000 m2, met vier verdiepingen dat 75 jaar staat (levensduur voor woningen volgens de bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen). Er is daarbij gekeken naar de CO2-voetafdruk van modulaire bouw alsook traditionele bouw. Een onafhankelijke constructeur heeft beide gebouwen constructief berekend. In de berekening worden modulaire bouw en traditionele bouw met elkaar vergeleken door een constructeur op basis van volledig gelijke eisen. Het industrieel bouwen en het effect van het hergebruik van modules ten opzichte van het slopen van een pand zijn in de analyse meegenomen. De CO2-voetafdrukberekening in deze analyse is zo goed mogelijk gebaseerd op de NMD Bepalingsmethode 3.0 in combinatie met het gebruik van de CO2-emissiefactoren zoals beschreven door co2emissiefactoren.nl.
De aanname dat de CO2-voetafdruk van modulaire bouw afwijkt van traditionele bouw wordt in de analyse bevestigd. De modulaire bouwmethode leidt tot ruim 50% minder CO2-uitstoot dan traditionele bouw. Dit is te danken aan de materialen die Daiwa House Modular Europe gebruikt, hun bouwproces en minder transportbewegingen van en naar de bouwlocatie. Maar vooral de waarde van de herinzetbaarheid van de modules en demonteren in plaats van slopen, zorgen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Onderzoek
Meer informatie over dit onderzoek? Neem contact op met Simone van Wijk via .