Duurzaam en circulair bouwen is niet meer vrijblijvend. Duurzaamheidslabels, zoals Breeam, en overheidsdoelstellingen, zoals de almaar strenger wordende MPG, vragen om bewezen prestaties. Slechts claimen dat je duurzaam of circulair bent is daarom niet voldoende. De bouw vraagt om producten met aantoonbaar lage CO2-emissies. Vergelijkend onderzoek van adviesbureau Alba Concepts bevestigt dat isolatiesystemen van IsoBouw uitstekend presteren als het om de beperking van de CO2-emissies gaat.
LCA’s
Voor bijna al haar EPS-isolatiesystemen heeft IsoBouw door het onderzoeksbureau NIBE een ‘LevensCyclusAnalyse’ (LCA) laten maken, die tevens zijn getoetst door SGS Intron. In deze LCA’s zijn diverse milieu-indicatoren berekend, zoals de MilieuKostenIndicator (MKI) en de CO2-emissies van het product. Het laatste zowel van de productie en toepassing van het product (Paris proof: module A1 t/m A5), als ook gedurende de gehele levensduur, inclusief het recyclingpotentieel (GWP: module A t/m D). De MKI-scores van de IsoBouw-producten zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD) met de hoogst haalbare categorie 1 productkaart.
Aantoonbaar beter
IsoBouw heeft adviesbureau Alba Concepts gevraagd om de milieuprestaties van enkele IsoBouw-producten te vergelijken met die van veel gebruikte alternatieven. Uit dit onderzoek blijkt dat bij alle belangrijke milieu-indicatoren de vergeleken EPS-isolatiesystemen beter scoren dan de alternatieven, zelfs ook als deze biobased zijn.
Hiermee is wetenschappelijk en onafhankelijk aangetoond, dat bij de toepassing van de IsoBouw-producten lagere CO2-emissies worden behaald. Volgens het onderzoek kan dus met de IsoBouw-producten eenvoudiger aan de duurzaamheidsdoelstellingen worden voldaan.
Trouwens, met calculatieprogramma’s zoals GPR Materiaal of BCI Gebouw kunt u de productvergelijkingen ook zelf maken en controleren.
Wilt u meer informatie ontvangen of inzage in het rapport van Alba Concepts? Ga dan naar: www.isobouw.nl/CO2reduceren of neem contact op met Rob van Keijsteren, email: .