Ter Steege Bouw Vastgoed sluit zich aan bij Cirkelstad

Cirkelstad heeft een nieuwe partner: Ter Steege Bouw Vastgoed. De eerste community’s waar ze lid van zijn geworden zijn Deventer-Apeldoorn en Zwolle-Harderwijk. Met hun landelijke dekking van bedrijven hopen ze de komende tijd de deelname aan community’s uit te bereiden.

Het bedrijf is al 115 jaar actief in bouw en vastgoed. Ze bedenken, financieren, beheren en onderhouden gebouwen. Van nieuwbouwwoningen tot renovaties en van de bouw van utiliteitsgebouwen tot transformaties van cultureel- en industrieel erfgoed. Dit doen ze vanuit Rijssen, Hardenberg, Apeldoorn, Tiel, Delft en Heerhugowaard. Als familiebedrijf denken ze niet alleen na over nu, maar investeren ze juist in de toekomst. Het aangaan van het partnerschap met Cirkelstad sloot hierbij goed aan. Arjan van ’t Hul: “We waren op zoek naar een organisatie om ons netwerk van duurzame partners uit te bereiden. De landelijke dekking van Cirkelstad sluit goed aan bij onze landelijke dekking.”

De doelen bij Ter Steege zijn duidelijk; het bedrijf wil klimaatbewust werken voor de volgende generatie. Maar ook besparen op energie en materialen moet de komende tijd steeds concreter worden. “We kijken daarvoor naar mogelijkheden voor aanpassingen in onze grond- en bouwstoffen en willen meer circulaire en biobased materialen inzetten. Ook kijken we bij het ontwerpen van wijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om de biodiversiteit en de opvang van regenwater te vergroten”, legt Anne uit. “De grootste uitdagingen voor ons bedrijf zijn de veranderingen in grondstoffen. Daarom werken we aan een biobased concept van onze conceptwoning. Hier kijken we niet naar CO2 uitstoot en losmaakbaarheid, maar ook naar betaalbaarheid voor onze eindgebruiker. Deze betaalbaarheid is belangrijk voor het opschalen van duurzame projecten en om een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave. Dit nieuwe concept willen we ook evalueren op Het Nieuwe Normaal. We hopen dat Cirkelstad hier ons verder mee kan helpen en kan inspireren om nóg een stapje verder te gaan in onze duurzame ambities.”

De afgelopen jaren zijn de eerste pilotprojecten opgeleverd. “Ons project Indië in Almelo is onze proeftuin”, vertelt Anne. “Hier hebben we in 2022 14 huurwoningen ontwikkeld en gebouwd die volledige geprefabriceerd en nul-op-de-meter zijn. In dat zelfde jaar leverde we hier ook 8 rijwoningen met een buurtbatterij. Hiermee experimenteren we met oplossingen voor de netcongestie. Op de plek van deze woningen stond de Oude Weverij van de textielfabriek. De gevel van de voormalige weverij is zorgvuldig gedemonteerd. Met deze bakstenen is de nieuwe gevel gebouwd. Wat ons betreft niet alleen een circulaire oplossing, maar ook een oplossing waarbij het verleden tastbaar blijft. Deze twee projecten heeft Ter Steege in eigendom gehouden. Ze monitoren de woningen ook na oplevering. Deze ervaringen willen we graag delen met onze partners van Cirkelstad.”

< Onderzoek geeft inzicht in CO2-emissies isolatiematerialen | Samenwerken met onderwijs; complexiteit maakt het écht boeiend >