Pronex: one-stop-adviesshop in verduurzaming

Pronex werkt intrinsiek gemotiveerd en toekomstgericht. Dagelijks werkt deze nieuwe partner van Cirkelstad Deventer-Apeldoorn als one-stop-adviesshop voor opdrachtgevers die werk maken van duurzaam wonen. Hiermee dragen ze bij aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord om woningen op een zo duurzame en circulaire manier te verduurzamen en te renoveren. Het verduurzamen van vastgoed verdiend een nuchter en goed berekend fundament. Dat doet Pronex door de opdrachtgever het gehele verduurzamingstraject rondom metingen en berekeningen doordacht en onderbouwd te adviseren. De basis voor écht circulair vastgoed.

Er ligt een enorme verduurzamingsopgave. Om het Klimaatakkoord te behalen en ook nog woningen versneld van het gas af te halen is een enorme verduurzamingsslag nodig. De markt voor renovatie en verduurzaming groeit niet alleen in omvang, maar ook in complexiteit. Waar de afgelopen jaren verduurzaming zich beperkte tot isolatie en het plaatsen van een vereenvoudigd ventilatiesysteem, moeten we nu met z’n allen een stap extra zetten. Dit betekent het verlagen van de warmtebehoefte en het inzetten van innovatieve systemen. Zoals (hybride) warmtepompen, een warmte-terugwinsysteem en zonnepanelen of -collectoren. Dit is niet alleen een technologische revolutie, maar ook een kans om onze leefomgeving te verbeteren en een duurzamere toekomst te creëren.

Materiaalkeuze is van belang
Sinds kort heeft Pronex zich aangesloten bij Cirkelstad. De hiervoor genoemde evolutie zien zij niet alleen op installatietechnisch gebied bij woningen, maar ook bij het materiaalgebruik. De keuze van materialen bij renovatie en verduurzaming, krijgt een steeds belangrijkere rol. De cultuurverschuiving van ‘traditionele’ materialen naar ‘bio-based’ materialen wint steeds meer terrein en begint langzamerhand de standaard te worden. De gehele keten moet met deze veranderingen mee, om zo de impact op het klimaat te verminderen.

Dat is één van de redenen waarom Pronex is opgericht. Pronex wil Nederland op de juiste manier verduurzamen. Dat gaat verder dan een Energie Prestatie Advies. Het team onderzoekt, meet en geeft duurzaam advies. Vanuit oprechte betrokkenheid, ervaring en kennis. Pronex zet zich in om meerdere expertises te bundelen voor een goed onderbouwd en doordacht advies. Zij geven niet alleen advies tot welk energielabel een woning of complex verduurzaamt kan worden, maar ook wat de impact hiervan is op bijvoorbeeld Co2-uitstoot (gebouw gebonden en materialen), de warmtebehoefte, de afstand tot de isolatiestandaard, het risico op TO-juli en spijtvrije keuzes met een doorkijk naar het jaar 2050. Daarbij worden ook praktische en technisch haalbare oplossingen samen met theoretische voorbedachte plannen. Het aansluiten bij Cirkelstad is een mooie stap om de ambities die het jonge bedrijf heeft te verwezenlijken.

Boerverstand en techniek
Bij Pronex wordt naar een sterkere waardering van materiaal gestreefd. Het doel is om te zorgen dat er zo min mogelijk nieuwe materialen toegevoegd worden. Wanneer dat onvermijdelijk is, moeten deze zo duurzaam mogelijk zijn: ’losmaakbaar’, recyclebaar of ‘bio-based’, om zo de impact op het klimaat te minimaliseren. “Dit doen wij niet alleen met ons ‘boerenverstand’, maar ook met informatie uit Environment Product Declaration (EPD) en tools zoals de MPG-berekening. Wij waarderen materialen door middel van een BCI-analyse in BCI-Gebouw en halen informatie uit, indien aanwezig, een Environment Product Declaration (EPD)”, aldus Marco Truin van Pronex.

< Derbigum introduceert: Derbicolor NT | DuSpot zoekt circulaire ketenpartners in de Stedendriehoek! >