Wandafwerking in de ‘Groene Long’ van Almere

De circulaire toekomstbestendige nieuwe vestiging van Aeres Hogeschool Almere heeft nu al de bijnaam ‘Groene Long’. De door BDG Architecten ontworpen school, wordt een toonaangevend gebouw op gebied van klimaatadaptie (groen), duurzaamheid (warmte, energie, materialen), circulariteit en gezondheid. 

Foto: BDG Architecten 

Duurzame verf

EKOTEX SCHONE LUCHT is een minerale biobased wandafwerking die de lucht zuivert. De wandbekleding wordt geschilderd met Graphenstone muurverf, een biologisch circulaire, gezonde en CO2 absorberende muurverf. De verf bevat geen titaandioxide, geen microplastics en geen conserveringsmiddelen, en is hiermee een van de de meest duurzame verfproducten ter wereld. Graphenstone heeft een zeer lage milieu-impact en is C2C gecertificeerd.   

Growing Green Cities

De nieuwe school is gelegen op het terrein waar volgend jaar de Floriade Expo 2022, de wereldtuinbouwtentoonstelling zal plaatsvinden. Het thema is Growing Green Cities, en dat sluit mooi aan bij de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool Almere. De Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats. Tijdens de Floriade is de school gewoon in gebruik, maar wordt een kwart van het gebouw verhuurd aan de Floriade BV, die de ruimte gebruikt om (inter)nationale hoogwaardigheidsbekleders en VIP’s te ontvangen. 

Aandacht voor groen

In het interieur wordt gebruik gemaakt van circulaire materialen, zoals hergebruikt hout voor de trappen en betongranulaat. Deze materialen zijn ook in de toekomst weer makkelijk te hergebruiken. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook ín het gebouw komt speciale aandacht voor groen. Want groen is goed voor de gezondheid, denk aan luchtzuivering en vochtbalans. 

Door het open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel. Een groene long, symbool voor het leven zelf! In het gebouw zal zichtbaar worden dat het motto van de hogeschool: “laat de stad leven” echt van toepassing is. 

In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Waar je binnen ook bent, je staat altijd in contact met buiten, met het leven in de stad. Daarnaast is het gebouw letterlijk groen met een levende gevel van planten. 

Foto’s: BDG Architecten 

Ruimte

Het gebouw telt vijf verdiepingen met in totaal 4000 m2 oppervlakte aan lokalen, studieruimtes en kantoren. Daarin is ruimte om aan 900 studenten onderwijs te geven. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen en bovenop komt een daktuin met plek om te lunchen en om projecten met planten uit te voeren en tentoon te stellen. 

Kennis

Wanneer er steeds meer mensen in de stad gaan wonen, ontstaan er steeds meer vragen op het gebied van natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. Er is kennis nodig om de groeiende steden wereldwijd leefbaar te houden. Daarom worden de studenten van de Aeres Hogeschool Almere opgeleid rondom de thema’s Food, Nature & Urban Green.  

Floriade Expo 2022

Dat sluit weer naadloos aan bij het thema van de Floriade. Op de Floriade Expo 2022. ontdek je groene oplossingen van innovators en slimmeriken die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit en je maakt kennis met ontwikkelingen op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. 

Tijdens de Floriade gaat het gebouw dienst doen als ontvangstgebouw. Het is een plek waar lectoren, promovendi, docenten en studenten nauw met elkaar samenwerken en elkaar ontmoeten. Gaandeweg moet het gebouw gaan functioneren als kennishub. Er komt een nauwe samenhang met het nabijgelegen Innovatiepaviljoen van de provincie Flevoland. 

Dit artikel is afkomstig van onze partner Ekotex. Meer informatie: www.ekotexwandafwerking.nl en www.graphenstone-benelux.com. Of neem contact op met Victor Franke via +31 (0)33 247 1515.

< TILER en MAAK Haarlem starten pilot e-bike | Van Wijnen adopteert klimaatslimme muur >