De Permanente Marktdialoog (PMD) is het podium voor opdrachtgevers/ inkopers enerzijds en fabrikanten/ productleveranciers anderzijds, die beide bewust kiezen voor een circulair product alternatief. Het eventprogramma werd afgetrapt met een inspiratie-talk van Bob Oostelbos Business development – Marcom – External & Public Affairs en Innovation Management bij Leadex: “Als je een nieuw product gaat ontwikkelen hou dan altijd rekening met circulariteit”. Met hun circulaire waterkerende producten sleepten zij al negen prijzen in de wacht.
Fouten maken is niet erg
In de stoel van de opdrachtgever zitten Martine de Vaan, projectmanager duurzame innovatie en gebiedsontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf, Lianne Quax, ontwikkelaar circulariteit bij Van Wijnen, en Maaike Perenboom, ontwikkelaar bij Synchroon. Zij gaan luisteren naar de eerste vijf pitches. Een pitchronde bestaat uit twee minuten pitchen en vier minuten vragen van de opdrachtgevers/ inkopers. Daarna laten ze gelijk weten of ze verder met je in gesprek willen door hun bordje omhoog te steken: Ja, ik wil.
Maar voordat het zover is verteld Oostelbos over zijn ervaringen met het in de markt zetten van een succesvol circulair product. “Praat met mensen die je verder kunnen helpen, maak het schaalbaar en test. Fouten maken is niet erg, maar fail fast en zet door.”
Stilte en privacy
De eerste pitch van vandaag is van zo’n doorzetter: Erik Muggen, directeur bij Greenwall. Het bedrijf is gespecialiseerd in groene geluidschermen. “Wij verkopen stilte en privacy.“ De schermen zijn niet alleen erg effectief, maar ook goed voor het milieu en biodiversiteit, de leefomgeving en de mensen die er wonen. Het is een volledig Nederlands kwaliteitsproduct.” Maaike Perenboom wil graag weten of er verschillende beplantingen mogelijk zijn en of het kan helpen bij het afvangen van fijnstof. Dat laatste blijkt inderdaad waar en trekt haar net als Lianne Quax over de streep om met Muggen verder te praten.
Modulair straatmeubilair
Harald Weppelink van Streetlife ontwerpt en ontwikkelt modulair straatmeubilair van duurzame, gerecyclede materialen. De verschillende concepten zijn gemaakt van diverse soorten afval en vormen een volwaardig alternatief voor onder andere hout. “Het is goed toepasbaar in de openbare ruimte. Streetlife gaat graag de uitdaging aan om
afval in te zetten voor innovatieve oplossingen voor een groene buitenruimte.” Maaike Perenboom gaat daar graag met hem over in gesprek.
Niet slopen maar oogsten
“Ons motto is; wij slopen niet, wij oogsten”, vertelt Erik Koremans, directeur bij New Horizon. “Dat doen wij door op een andere manier naar onze omgeving te kijken en ons te richten op het behouden van waarde, samen met partners met wie wij de materialen terug kunnen brengen in het bouwproces. Die partners zijn verenigd in het Urban Mining Collective. Samen met betonproducent Rutte uit Zaandam is geïnvesteerd in een techniek die heet Smart Liborator. “Hiermee kunnen we vanuit de oorspronkelijke bestanddelen van beton weer zuivere grondstoffen winnen.” Lianne Quax wil graag weten wat de energiekosten zijn. Die worden opgewekt met zonnepanelen. Maaike is benieuwd naar hoeveel er geleverd kan worden en wil net als Lianne graag nog meer over deze techniek weten.
Houten scherm langs het spoor
Een houten scherm waarmee je het geluid langs een spoor afvangt; dat is het concept waarmee Jeroen Nijhof van SoundSafe Geluidsschermen vandaag de jury probeert te overtuigen. Omdat er steeds meer langs het spoor wordt gebouwd ziet Nijhof een sterke link met de bouwsector. De panelen zijn gemaakt van de snelgroeiende houtsoort Accoya en geplaatst in cassettes of een speciaal ontwikkeld fundatiesysteem dat geschikt is voor toepassing op smalle stukken grond. Ondanks zijn vlammende betoog weet Nijhof de drie juryleden helaas niet te overtuigen.
Zuivere grondstoffen
“Met Smart Liborator kunnen we vanuit de oorspronkelijke bestanddelen van beton weer zuivere grondstoffen winnen” Bio Bound maakt circulaire, biobased betonproducten die geschikt zijn voor de inrichting van de openbare ruimte. “De producten worden gemaakt van gerecycled miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. Dat wordt geteeld in de omgeving van Schiphol om ganzen te weren”, vertelt Jaap Schotanus, oprichter van Bio Bound. “Hiermee slaan we CO2 voor 80 jaar op in onze betonproducten.” Die zijn KIWA-gecertificeerd en voldoen aan de NEN-normeringen. Liane Quax is geïnteresseerd in de druksterkte, Martine de Vaan in de schaalgrootte en Maaike Perenboom vraagt welk project Jaap zou willen doen. Die weet zijn antwoorden overtuigend te formuleren zodat hij met alle drie de juryleden een vervolggesprek krijgt.