‘Circulariteit is nog geen hogesnelheidstrein’

“Circulariteit ramt als een trein door een bestaand traject. Maar het is echter nog lang geen hogesnelheidstrein. We moeten daarom echt opschalen.” Dat zegt Anke Verhagen business developer duurzaamheid en circulariteit bij Rabobank Real Estate Finance & Construction, vooruitlopend op de vijf pitches van de Permanente Marktdialoog | Vastgoed.

In de stoel van de opdrachtgevers/ inkopers zitten Lianne Quax, ontwikkelaar circulariteit bij Van Wijnen, Ad Heeman, programmamanager Groene Technologieën bij het Rijksvastgoedbedrijf en Antoinet van Helvoirt Heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel. Voordat zij naar de vijf pitches gaan luisteren geeft eerst Verhagen haar visie op het verder
brengen van circulariteit. “Tegen iedereen met innovatieve ideeën zou ik willen zeggen: ‘ga ermee aan de slag. Begin klein en maak het zo groter.”

Geperst stro als gevelbouwsteen

Jan Walrecht en Eric Verheijen van Strotec zijn daar al mee begonnen. Zij laten aan de jury zien wat in hun ogen de gevelbouwsteen van de toekomst moet worden. De elementen van geperst stro zorgen voor een perfecte isolatie en zijn makkelijk te verwerken. Nu halen Walrecht en Verheijen de elementen nog uit het buitenland maar Strotec wil uiteindelijk het stro bij lokale boeren afnemen. Op de vraag van Ad Heeman of er voldoende stro is, zegt Walrecht: “In Nederland is er stro voor zeker 100.000 woningen.” De brandveiligheid van de elementen is tot 120 minuten gegarandeerd. Ad wil namens het Rijksvastgoedbedrijf wel verder praten met het tweetal.

Lianne Quax, Ad Heeman en Antoinet van Helvoirt

Isolatiemateriaal van papierafval

Martijn Vinken van EverUse uit Sneek presenteert isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van papierafval. “Met dit product verhoog je niet alleen de thermische kwaliteit maar ook het akoestisch comfort.” De jury is onder de indruk. Antoinet Looman vraagt of Martijn het cellulose, wat waterschappen uit het water halen, zou kunnen gebruiken? Vinken wil hierover graag met haar in gesprek. Ook Ad Heeman ziet vooral voordelen in de circulariteit van het product. Deze afvalstroom als input gebruiken is natuurlijk geweldig.

Circulaire binnenwandafwerking

Walter de Groot van CircuWall introduceert een circulaire binnenwandafwerking. Kern van het product is een afgewerkte glasweefsel/ glasvlies of papierbehang en een losmaakbare lijm. De lijmfilm is circulair en kan weer worden hergebruikt. “Dat kopen we weer terug en maken er nieuwe glasweefsels van. Het is een natuurlatex, waterdragend en simpel te verwerken”, aldus De Groot. Antoinet Looman brengt hem in contact met grondstoffenfabriek Kaumera. “Wellicht kunnen jullie iets voor elkaar betekenen”, aldus Looman.

Woningen van hout

Martijn van Toor van Ekowood Houses bouwt woningen van hout. Zijn houtbouwmethode staat dan ook voor veelzijdig circulair bouwen. “De RC-waarde van 8 staat garant voor een huis met een aangenaam binnenklimaat.” Inmiddels heeft Ekowoord Houses al zestig tot zeventig woningen gerealiseerd. Ad Heeman wil van Van Toor weten of hij ook aan utiliteitsgebouwen denkt. Van Toor: “Nee, onze focus ligt op het opschalen van woningen en appartementen.” Antoinet Looman nodigt Van Toor uit om in de Achterhoek een pitch te geven bij de zogenoemde thematafel circulaire economie en energietransitie.

Martijn van Toor, Ekowood Houses

Circulaire dakbedekking

Bob Oostelbos van Leadax sluit deze dialoog af met zijn “meest circulaire dakbedekking ter wereld.” “De dakbedekking maken we uit PVB-afval. Poly vinyl butyral is een folie dat in veiligheidsglas zit waar wij een nieuwe rondstof van maken”, aldus Oostelbos die met zijn dakbedekking al tal van innovatieprijzen in de wacht heeft gesleept. Ook de jury van vandaag is enthousiast. “Deze afvalstroom als input gebruiken is natuurlijk geweldig”, zegt Lianne Quax die net als Ad Heeman met Oostelbos verder wil praten.

< ‘Wat je vertelt moet ook echt waar zijn’ | Bewust kiezen voor een circulair product alternatief >