Column Tineke Beuker-Bongers
In deze columns maak ik zichtbaar wat BZK, samen met anderen, doet om circulair bouwen het nieuwe normaal te laten worden. Om te laten zien waar BZK aan werkt en waar we naar toe gaan en daarmee beleid en praktijk wat dichter bij elkaar te brengen.
Gebreken komen met de jaren wordt gezegd. Zo jong als ik ben begin ik ze al te voelen. Enkele weken geleden was ik bij de camper brood aan het smeren. Niet in de gaten hebbend dat de hondenriem om mijn benen zat wilde ik draaien en weglopen. Dat leverde een flinke smak op de grond op. Dan ben je blij met de onderhoudsbeurt die fysiotherapeuten je lichaam geven. Maar je merkt dat de jaren gaan tellen, want het herstel, met name van de beknelde zenuw en geïrriteerde pezen rond de schouder, gaat niet zo snel. Na twee weken de hond te hebben uitbesteed aan partner en opvang is het leuk hem dan weer een keertje zelf uit te kunnen laten.
De Nationale Milieudatabase
Ook voor de Nationale Milieudatabase gingen de jaren tellen. Er gaat al langere tijd de roep om doorontwikkeling van het stelsel, meer data in de database en dergelijke. Daarom lopen er acties om de Nationale Milieudatabase te versterken, moderniseren en actualiseren. Dit alles past in de schaalsprong die de stichting NMD aan het maken is, maar daar merk je als buitenstaander niet altijd wat van.
Zo wordt er gewerkt aan een verbetering van de totale ICT-infrastructuur van de Nationale Milieudatabase. Eind 2022 is een Europese aanbesteding gedaan die is gewonnen door Fluxility. Zij werken nu aan een nieuwe versie van de viewer. Momenteel worden de laatste testen uitgevoerd op de viewer en naar verwachting kan deze voor de zomer weer worden gebruikt. En mensen die vaker op de website kijken zullen hebben gezien dat deze is vernieuwd. Maar er zijn nog meer verbeteringen gaande of ze staan in de planning.
Ik heb al vaker geschreven over het witte vlekken project om meer data, dus meer categorie 1 en 2 productkaarten, in de database te krijgen. De NMD kan dit niet alleen, want zolang partijen niet met data komen kan de NMD deze niet in de database opnemen. Alweer de derde ronde van dit subsidieproject is gestart waarmee producenten van bouwproducten en materialen een vergoeding kunnen aanvragen voor het laten maken van een LCA. De volgende groepen kunnen een aanvraag indienen: Innovatieve producten van start-ups/starters en mkb’ers, biobased materialen en bouwwerk installaties.
Meer ontwikkelingen kan je hier vinden: ICT ontwikkelingen.
Door het verder vullen van de database en de komende aanscherping van de milieuprestatie eis gebouwen willen we innovatie aanjagen met als doel weer een stap te zetten naar duurzamere bouwproducten en duurzame gebouwen.
En laat ik het komende symposium van de stichting NMD, bouwkwantiteit mét milieukwaliteit, niet vergeten. Deze vindt plaats op 20 juni en is fysiek en online bij te wonen.
Bezoek van de Minister aan Nijmegen
Op 15 mei bracht minister De Jonge een werkbezoek aan de wijk Jerusalem in Nijmegen. Hij heeft daar een voorbeeld gezien van circulair en conceptueel bouwen. Voor de oorspronkelijke wederopbouw woningen gingen de jaren tellen. Binnen 12 weken zijn ze vervangen door nieuwe woningen. Het betreft een grotendeels opgeleverde sociale woningbouwproject van 220 houtskeletbouw woningen. Het zijn zeer energiezuinige woningen die op de oude fundering zijn neergezet. Dat levert veel milieuwinst op. Deze woningen zijn gebouwd door ontwikkelende bouwer Dura Vermeer voor woningcorporatie Talis. Tijdens het werkbezoek hoorde de minister van bouwer, corporatie, regio en bewoners hoe dit proces verloopt. Door de fabrieksmatige productie kunnen de nieuwe woningen binnen zes weken op de bestaande fundering van de gesloopte woningen worden gerealiseerd, dat scheelt niet alleen tijd, maar ook veel overlast. Een ander voordeel is dat meer dan 80 procent van de oorspronkelijke bewoners terug keerde, waardoor de sociale samenhang van de buurt overeind blijft. Hier vind je een kort filmpje over het werkbezoek
Sinds 2018 ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een circulaire bouweconomie. De jaren gaan tellen, maar wel in positieve zin. Ik zie dat er steeds meer stappen worden gezet door steeds meer partijen op het gebied van circulair en milieuvriendelijk bouwen. Benieuwd hoelang het nog duurt voor dat circulair bouwen het nieuwe normaal is geworden.
Allemaal weer stappen om te komen tot een circulaire bouweconomie.
Tineke Beuker
Tineke schrijft voor Cirkelstad regelmatig een column over circulaire bouweconomie. Zij werkt als senior beleidsmedewerker Circulaire Bouweconomie bij Ministerie van BZK.