CoP Cirkelstad Zaanstad Factsheets circulair bouwen

Op donderdag 11 mei 2023 vond de derde Community of Practice Cirkelstad Zaanstad plaats. De eerste bijeenkomst in 2020 had als thema ‘Houtbouw versus beton’, met onder andere Rutte beton. De bijeenkomst die erop volgde ging over ‘Circulair Bouwen met biobased materialen’, met CHRITH architecten en Parteon. Op 11 mei was de derde CoP in de reeks, waar verschillende onderwerpen binnen circulair bouwen gehighlight werden. 

 

Bij de gemeente Zaanstad werd de afgelopen jaren vaak gevraagd om meer beleid en kaders. De projecten in deze factsheets laten zien wat er nu al kan binnen de huidige kaders. 

Innovatieparade

Tijdens de CoP kwamen in een parade de factsheets van iconische Zaanse projecten aan bod. Onder andere de modulaire bouw van Slachthuisstraat 67-67a (Marcel Dingemans), repurpose van het industriele Zaankwartier (Martine van Gerven), de duurzame aanpak van Parteon (Thomas Möhring), het gebruik van circulair beton in Burano (Dirk van der Burg), Integrale ontwerp voor Zwembad de Slag (Pim Wiersma), Cirulair slopen in Durghorst (Kevin Nannes), NH bouwstroom (Midas van der Zande), en ook diverse circulaire ingrepen in de openbare ruimte (Kadir Saker).

”Laten we er een Zaans circulair feestje van bouwen” waren de woorden van procesmanager Ronald De Vries, die de goed gevulde Raadzaal in Gemeente Zaanstad vol passie meenam in het circulaire verhaal over het Zaans Natuur & Milieu Centrum. Bekijk de presentatie hier.

Zaanse geleerde lessen

We hebben de eerste geleerde lessen opgehaald van diverse projecten waarin circulariteit is meegenomen. Bij sommigen zijn dat de eerste voorzichtige stapjes en andere projecten zijn heel ambitieus en integraal begonnen. Zo zijn een aantal projecten in de factsheets al afgerond, en sommige nog in ontwikkeling. Het is geen officiële audit of beoordeling, maar heeft als doel het delen van eerste ervaringen door betrokkenen. Deze factsheets laten zien dat echte impact op circulariteit vaak kan worden gemaakt aan de voorkant, en de keuzes die daar gemaakt zijn zie je soms niet in het eindresultaat.

Met de factsheets willen we jullie wijzen op verschillende aspecten van circulariteit. En hoe dat is aangepakt in het proces, en vooral wie daar in de organisatie al ervaring mee heeft. Het geeft dus eerste inzichten voor een vervolggesprek met de pioniers die in de gemeente al actief zijn.

  1. Factsheet Zaanstad | Algemeen | Circulair bouwen in de gemeente Zaanstad
  2. Factsheet Zaanstad | Circulaire ingrepen in de Openbare Ruimte
  3. Factsheet Zaanstad | Optimaal hergebruik: project ZNMC
  4. Factsheet Zaanstad | Integraal circulair gebouw: project Zwembad De Slag
  5. Factsheet Zaanstad | Modulaire bouw met hout: project Slachthuisstraat 67
  6. Factsheet Zaanstad | Duurzaam en circulair bouwen: projecten Parteon
  7. Factsheet Zaanstad | Hergebruik industrieel erfgoed: project Zaankwartier
  8. Factsheet Zaanstad | Circulair beton: project Burano
  9. Factsheet Zaanstad | Circulair Slopen: project Cleopatra & Durghorst
< Circulair BKZ in zicht 2023 – Over de jaren die gaan tellen | Kom luisteren naar het verhaal van één van de meest circulaire projecten in de Gemeente Zaanstad! >