Column: Circulair BZK in zicht

Tineke Beuker over genieten van het leven

In deze columns maak ik zichtbaar wat BZK, samen met anderen, doet om circulair bouwen het nieuwe normaal te laten worden. Om te laten zien waar BZK aan werkt en waar we naar toe gaan en daarmee beleid en praktijk wat dichter bij elkaar te brengen.

Dit keer een iets andere column die past bij de vakantieperiode, want als je dit leest ben ik nog op vakantie. De column gaat over pieken en dalen, reizen en genieten van het leven. Maar toch ook over circulair bouwen.

Niet alleen in de afgelopen vakantieperiode gingen veel mensen op reis, maar eigenlijk is het hele leven een reis. Een reis die voert langs hoogte en dieptepunten, brede vlaktes en smalle paadjes. Daarin verschilt mijn leven niet van anderen, ook ik ken hoogte en dieptepunten. Het diepste punt was toen mijn man ziek werd en anderhalf jaar later overleed. Misschien gek om dat te vermelden als je het over genieten van het leven wilt hebben, maar de afgelopen jaren hebben mij geleerd dat het niet draait om het leven maar om het genieten. En het leven is te mooi om daar te lang niet van te genieten.

En dat genieten ben ik hopelijk op dit moment aan het doen, namelijk genieten van een geweldige reis. Ik ben aan een rondreis begonnen die mij in een maand tijd en ruim 6000 kilometer verder weer terugvoert naar Oisterwijk, de Brabantse Parel in ´t Groen. Met een broer en in een derdehands Toyota Landcruiser (de R van Re-use) ben ik door Scandinavië en het noorden van Rusland aan het rijden, voor een deel ook off road. Om te beginnen zijn we met de auto op de boot naar Helsinki gegaan waar we een dag hebben rondgestruind. Daar heb ik vast iets meegekregen van de ambitie om van de metropoolregio Helsinki ‘s werelds beste proeftuin te maken voor slimme en schone oplossingen waarbij onder andere een circulaire economie de norm moet zijn.

Na Helsinki zijn we naar Kuusamo in Finland gereden alwaar we met vier andere Toyota’s en een gids voor 14 dagen Rusland zijn ingegaan. Hooggebergte en toendra zijn doorkruist. Dankzij modderbanden, lier en snorkel (op de auto wel te verstaan: lucht inlaat boven het dak) zijn zand- en modderpaden en het oversteken van riviertjes overleefd. Onderweg is vast ook pech aan een of meerdere Toyota’s verholpen (de R van Repair). Dan geeft de aanwezigheid van een grote broer met echt verstand van auto’s en in het bezit van reserveonderdelen en gereedschap (gelukkig geen R van Refuse) wel een veilig gevoel. Via Moermansk zijn we Noorwegen in gereden waar we weer onze eigen weg zijn gegaan. En die weg leidt via de Noorse kust en de stad Tromsø naar de Lofoten.

Nu, begin september, zijn we over de E6 bij de Lofoten aan beland of vandaar op weg naar huis. Hopelijk heb ik de muggen, regen, kou en meestal slapen in een tentje goed doorstaan. Heb ik vele van biobased materialen gemaakte huizen en kerken bewonderd. En hopelijk ben ik nog aan het genieten van het landschap, de planten en de (zee)vogels onderweg. En niet te vergeten van de goede kookkunsten van mijn broer, want hij heeft mij een ‘all inclusive’ vakantie beloofd.

Ik hoor het je denken: wat minder goed voor het milieu al die kilometers met een joekel van een diesel verstokende terreinwagen. Maar volgens ‘Klimaat wijs op reis’ van Milieu Centraal levert tien dagen zuid Spanje met het vliegtuig en hotel ongeveer evenveel kg CO2-uitstoot op als mijn maand rondtrekken door het noorden. Maar wat belangrijker is, ik ben aan het genieten en een hele ervaring rijker.

Maar hoe jij ook je vakantie hebt doorgebracht of gaat doorbrengen, geniet ervan.

Waarom vertel ik dit allemaal en wat heeft dit nu met circulair bouwen te maken?

Ten eerste omdat ik wil dat generaties na mij nog steeds een mooie wereld hebben die niet bedreigd wordt door vervuiling en onze grondstofhonger. Zodat ook zij in staat zijn, ondanks de dieptepunten, te genieten van het leven. Ten tweede omdat, als ik weer aan het werk ben, ik nog steeds van het leven en reizen geniet. Door mensen met een drive te ontmoeten en te leren kennen. Door samen te werken aan een meer circulaire bouwwereld. Maar bovenal door gewoon samen stappen te zetten en te versnellen. Ook dat vind ik een mooie reis om de komende jaren te maken en van te genieten.

Tineke Beuker

Tineke Beuker

Tineke schrijft voor Cirkelstad regelmatig een column over circulaire bouweconomie. Zij werkt als senior beleidsmedewerker Circulaire Bouweconomie bij Ministerie van BZK.

< Impact door ‘de Cirkelstad bril’ | Utrechtse Cirkelstad Community of Practice bezoekt Werkspoorkwartier >