Utrechtse Cirkelstad Community of Practice bezoekt Werkspoorkwartier

Cirkelstad Utrecht bracht op 2 juli 2019 een bezoek aan Werkspoorkwartier. Diverse EFRO-projectpartners vertellen tijdens deze dynamische middag over de recente ontwikkelingen in de openbare ruimte, de geleerde lessen in circulair bouwen en de duurzame ambities en uitdagingen voor het Werkspoorkwartier.

Circulaire pioniers

Wytze Kuijper van Cirkelstad heet de deelnemers van de Community of Practice (CoP) Cirkelstad Utrecht en omgeving welkom. Het programma van deze buitendag is ingevuld voor en door de partners van de CoP. De aanwezige groep wordt gevormd door een twintigtal circulaire pioniers en bestaat uit een mix van bouwbedrijven, adviseurs en beleidsmakers.

Cirkelstad Community of Practice bezoekt Werkspoorkwartier Hof van Cartesius

Beste circulaire werklocatie

Tony Schoen van Utrecht Sustainability Institute trapt af met een toelichting op de doelstelling, partners en projecten van EFRO-project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’. Zo introduceert hij de gebouwen, openbare ruimte en circulaire hub van het gebied. Daarnaast informeert Schoen de community over gebiedspromotie, zoals de gebiedswebsite en niet te vergeten de ABN AMRO-award voor de beste circulaire werklocatie van Nederland.

Ontwikkeling circulaire broedplek en hub

Vervolgens krijgen de deelnemers van de Community of Practice een rondleiding door Het Hof van Cartesius, verzorgd Bianca Ernst. Zij is tevens aanjager en gastgever van de bijeenkomst. Ze vertelt over de doorontwikkeling van deze circulaire proeftuin en toont de tweede loods met werkplaats die deze maand opgeleverd wordt. Ook gaat Ernst in op de vorming en groei van ‘Circular Hub’ Buurman Utrecht, de lokale bouwmarkt en werkplaats die intussen van start is gegaan en hard aan de weg timmert.

Uniek staaltje Utrecht

Daarna wandelt de groep naar de Vrijhaven, waar de deelnemers kennismaken met een circulair gebouwde gevel in toepasselijk Werkspoorkwartierrood-en-blauw. In de bruisende broedplek de Havenloods schijnt Arna Notten van DePlaatsmaker haar licht op de totstandkoming van deze toonaangevende toegangspoort van het gebied. Zo bespreekt ze de doelgroep van de culturele hotspot, waarin gemotiveerde kunstenaars, dansers en creatieve ondernemers een groot aandeel hebben.

Cirkelstad Community of Practice bezoekt Werkspoorkwartier

Vruchtbare samenwerking

Een bezoek aan de Werkspoorfabriek, geleid door Gabriëlle Muris van Erfgoed Werkspoor Utrecht, vormt het laatste onderdeel van de rondleiding. De deelnemers zijn enthousiast over de wijze waarop de innovatieve ontwerpen van Sustainer Homes zorgen voor niet alleen duurzame, maar ook mooie kantoorruimte. Muris vertelt onder andere over de uitdagingen die een circulaire renovatie van erfgoed met zich meebrengt en licht de samenwerkingen in het gebied toe. Tot slot is ze zo vriendelijk om de geïnteresseerde deelnemers een kijkje te laten nemen in de imposante Werkspoorkathedraal.

Ervaringen uitwisselen

Interesse?

Positieve geluiden over de innovaties in het gebied weerklinken alom tijdens de rondleiding. Onder invloed van de inspirerende sfeer worden ervaringen druk uitgewisseld. De middag sluit af met een borrel bij Werkspoor Café de Leckere, waar genetwerkt wordt onder het genot van biologische drankjes. Via de groene verbinding in het gebied, het Werkspoorpad, vinden de deelnemers hun weg terug naar de fiets of trein.

Op 5 september is de volgende bijeenkomst van de Community of Practice Cirkelstad Utrecht en omgeving. Neem contact op met Wytze Kuijper als je vragen hebt of wilt aansluiten.

Wytze Kuijper

Spinner Cirkelstad Utrecht, Cirkelstad Amersfoort,
Cirkelstad Nijmegen, Cirkelstad Arnhem, Cirkelstad Producenten en leveranciers


06 229 685 68

Dit is een artikel van Werkspoorkwartier:
https://efro-wsk.nl/cirkelstad-community-of-practice-bezoekt-werkspoorkwartier/

< Column: Circulair BZK in zicht | Op weg naar circulair slopen >