Circulaire binnenwandafwerking door losmaakbare lijm

Sinds kort is er een circulair en zeer duurzaam systeem voor binnenwandafwerkingen onder de naam CircuWall. Het is een arbeidsgangbesparend kant- en klaar, in unikleur of print naar keuze, afgewerkte glasweefsel, glasvlies of (gerecycled) papierbehang. 

C:UsersWalterDocumentsCircuwallFoto'sFotoprintPHOTO-2020-10-29-15-24-16 (002).jpg

Dit systeem is niet alleen prijsconcurrerend en kwalitatief minimaal gelijk met de bestaande systemen maar is ook voor ruim 70% circulair en kan aan het eind van de levens- of gebruiksduur hergebruikt of gerecycled worden. Via een statiegeld regeling wordt het glasweefsel of glasvlies teruggehaald en hergebruikt of gerecycled. 

De zeer dunne coating waarmee de materialen worden afgewerkt bestaat voor het grootste deel uit bindmiddel met kleurpigmenten en bevat géén krijt en vulmiddelen (en titaandioxide1) welke in alle muurverven de zwakke schakel zijn. De reinigbaarheid en krasvastheid alsmede de UV-bestendigheid van de coating is van premium klasse, is in alle kleuren en prints leverbaar en wordt egaal zonder aanzetten of dekkingsproblemen geleverd. 

Losmaakbare lijm 

Door het toepassen van een speciaal ontwikkelde losmaakbare lijm, CircuWall Lijm LM, goed hechtend en goed losmaakbaar, kunnen de weefsels na de gebruiks- of levensduur eenvoudig van de ondergrond worden verwijderd en circulair worden ingezet. En dit nagenoeg zónder de ondergrond en de weefsels te beschadigen. De ondergronden (plaatmaterialen of stucwerk) kunnen zonder schade eenvoudig worden hergebruikt. Het glasweefsel wordt via een terugkoop regeling retour genomen en nieuw glasweefsel van gemaakt.  

Glasweefsel 

Het basismateriaal van CircuWall is onder andere glasweefsel/glasvlies en is samengesteld uit het mineraal zand, biobased zetmeel en water. Tijdens het productieproces, welke uit één productiegang bestaat, wordt het zand gesmolten en direct omgezet in garens die worden geweven. Dit bespaart enorm veel energie en CO2. Daarnaast worden alle glasrestanten welke tijdens het productieproces ontstaan weer volledig hergebruikt. 

Bij andere producenten wordt eerst het zand gesmolten tot glasparels en pas later nog een keer gesmolten om te worden omgezet in garens. 

Besparingen 

Grondstoffen 

CircuWall levert een enorme besparing op van verfgrondstoffen (circa 95%) door het toepassen van een hoogkwalitatieve coating met een droge laagdikte van slechts 4 micrometer.  Een gemiddeld muurverfsysteem welke over glasweefsel of glasvlies wordt aangebracht heeft een droge laagdikte (gemiddelde van één of twee lagen muurverf) van ongeveer 70 micrometer. Daarnaast wordt het glasweefsel, glasvlies hergebruikt of voor minimaal 70% gerecycled. 

Schoon water, verpakkingen  en transportmiddelen 

Tevens bevat elke muurverf voor het aanbrengen als transportmiddel minimaal 50% water. Door het toepassen van circulaire systemen levert dit een waterbesparing op van 95%. Ook zijn er geen enorme hoeveelheden plastic verfemmers, deksels, wikkelfolies en vele houten pallets meer nodig en aanzienlijk minder (>90%) transport. 

CO2-uitstoot en Energie 

Verder wordt er veel CO2-uitstoot en energie bespaard in het transport van grondstoffen uit bijvoorbeeld Azië, transport van verf en kleurpasta’s naar groothandelaren en winkels en door veel minder verfproductie.Eén kilo muurverf kost één kilo CO2-uitstoot, per m2 een besparing van circa 150 gram CO2-uitstoot. 

Het één arbeidsgang systeem maakt het ook mogelijk voor de applicateur om slechts één keer te rijden naar locatie in plaats van minimaal twee keer wat ook onder andere weer de nodige CO2 uitstoot, bandenslijtage en uitlaatgassen bespaart en ook bijdraagt aan een vermindering van de files. 

Luchtvervuiling 

Bij de huidige systemen worden veelal de verpakkingen, muurverfemmers, deksels, folies, verfrollers, kwasten en gebruikte tape, kort na gebruik verbrand. Dit geldt ook voor de binnenwandafwerkingen zelf na einde levensduur of gebruiksduur. Dit alles draagt in hoge mate bij aan de CO2-uitstoot en luchtvervuiling. De CircuWall systemen leveren ook hier een zeer grote besparing op van ruim 90% aangezien alleen de losmaakbare lijm in emmers is verpakt. De papieren en kartonnen verpakkingen van de weefsels, vliezen en papier worden hergebruikt of gerecycled. 

Onderhoud 

Onderhoud is net zo eenvoudig als bij normaal glasweefsel/vlies of papierbehang. Het systeem heeft een onderhoudscyclus van meer dan 10 jaar. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een nieuwe kleur kan het CircuWall systeem makkelijk en eenvoudig te overschilderen met CircuWall Muurverf Bio, een biobased muurverf. 

Ook na één of meerdere keren overschilderen met de CircuWall Muurverf Bio kunnen de glasweefsels nog gewoon worden gerecycled en kan de levensduur worden verlengd tot wel 75 jaar. 

Terugkoopgarantie 

CircuWall heeft een terugkoopgarantie opgezet voor al het glasweefsel/vlies welke terug wordt geleverd na de gebruiks-of levensduur. Deze producten worden in de fabriek gesmolten en hier wordt vervolgens nieuw glasweefsel/glasvlies van gemaakt. 

Conclusie 

Door het toepassen van de zeer duurzame circulaire CircuWall producten wordt enerzijds de kwaliteit in gebruik gewaarborgd, zijn de kosten ongeveer gelijk aan het traditionele systeem en wordt anderzijds een enorme besparing gerealiseerd in de hoeveelheid grondstoffen, CO2-uitstoot en energie. 

C:UsersWalterDocumentsCircuwallFoto'sVerlijmingenFoto diverse verlijmingen.jpg

De losmaakbare lijm, ook zeer geschikt voor andere materialen 

De CircuWall Lijm LM is een waterverdunbare lijm, oplosmiddelvrij, gifvrij en op basis van een natuurlatex met een eenvoudige verwerking via kwast, rol  of spuit. Verpakt in emmers en geschikt voor vele ondergronden.  

Inzetbaar voor onder andere hout, karton, gipsplaten, vloerbedekkingen als marmoleum en linoleum, maar ook rubber en pvc, steenachtige materialen, HPL op MDF of spaanplaat, vloer- en wandtegels en nog veel meer. Na gebruiksduur of levensduur relatief eenvoudig losmaakbaar, nagenoeg zonder de ondergrond te beschadigen waardoor de ondergronden en materialen  direct herbruikbaar of recyclebaar zijn. 

Circulaire Gietvloer, CircuFloor 

De lijm LM is zelfs geschikt om een gietvloer systeem circulair te maken. Door de lijm te gebruiken met of zonder vliesdoek kan dit eenvoudig worden bereikt. 

 

www.circuwall.nl 

C:UsersWalterDocumentsCircuwallLogocircuwall logo versie 3-02 (002).jpg
< Insert ontwikkelt innovatieve, circulaire materiaalstromen met het refurbishen van plafondplaten | De weg naar circulariteit met Chainable keukens >