Insert ontwikkelt innovatieve, circulaire materiaalstromen met het refurbishen van plafondplaten

Insert heeft in samenwerking met verschillende vooruitstrevende sloopbedrijven haar eerste circulaire materiaalstroom opgezet: het refurbishen van bestaande plafondplaten. Hiermee is een proces ontwikkeld om een materiaalstroom die normaal bij een sloop of renovatie wordt verbrand, een tweede leven te geven. Door materialen te refurbishen worden primaire grondstoffen behouden, wordt CO2-uitstoot voorkomen en dragen we bij aan de circulaire doelstelling om in Nederland in 2050 100% circulair te zijn. 

Refurbished plafondplaten

Tijdens renovaties of de sloop van gebouwen, komen plafondplaten in grote hoeveelheden vrij. In nieuwbouw van scholen, kantoren en winkelpanden worden jaarlijks vele honderdduizenden vierkante meter plafondplaten geplaatst. De gemiddelde plafondplaat wordt na ongeveer 15 jaar alweer vervangen en als bouwafval afgevoerd en verbrand.  

Zonde vindt Insert deze verspilling. Daarom geeft zij plafondplaten die anders worden afgeschreven, een tweede leven, door deze te refurbishen. Het hele proces wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Samen met een sociaal werkbedrijf worden de platen bewerkt met een minerale verf, welke een bijna CO2-neutrale footprint heeft. De plafondplaten zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. En er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam, biobased verpakkingsmateriaal. 

Oogsten plafondplaten

Door samen te kiezen voor refurbished plafondplaten, kunnen wij met zijn allen miljoenen kg CO2-uitstoot voorkomen en verminderen we de uitputting van onze primaire grondstoffen.  

< Retourkoop.nl wint Circulair Compliment 2020 | Circulaire binnenwandafwerking door losmaakbare lijm >