‘Wat je vertelt moet ook echt waar zijn’

Wido van den Bosch is een echte pionier en heeft als directeur van Brink Industrial al meerdere circulaire producten succesvol in de markt gezet. Als geen ander weet hij hoe dit een proces is van vallen en opstaan. “Practice what you preach en wat je vertelt moet ook echt waar zijn”, is zijn devies. “Creëer tastbare voorbeelden, werk samen in de keten, blijf bezig en blijf steeds verbeteren.” En als advies aan de marktpartijen; “Geef mensen een kans.”

Wytze Kuijper, Klaas Burger en Tijn Brands met op de achtergrond de jury.

Tijdens het derde event van de Permanente Marktdialoog tijdens de Nationale Werkconferentie van Cirkelstad 2020 worden de stoelen van de opdrachtgevers/ inkopers bezet door Lianne Quax, ontwikkelaar circulariteit bij Van Wijnen, Rob Klinkert, Senior Portfolio Manager Facility Management bij PWC Nederland, en online Tijn Brands, Kenniscoördinator Bouwkunde bij het Rijksvastgoedbedrijf. Voordat de vijf pitchers hun producten mogen presenteren steekt Van den Bosch iedereen een hart onder de riem; “Probeer niet gelijk 100 procent circulair te zijn. Gewoon beginnen, anders kom je nergens.”

Meubelpanelen

Volgens Mark van der Heijden van Greengridz is het niet voor te stellen hoeveel massieve meubelconstructiepanelen er dagelijks worden weggegooid. “Hiervoor worden gigantische hoeveelheden materiaal onttrokken aan de aarde terwijl zo’n 85 procent van de afgedankte panelen worden verbrand.” De oplossing is volgens hem de Greengridz meubelpanelen van Triboo. Voor deze panelen is minder materiaal nodig, de CO2 footprint is 60 procent lager dan vergelijkbare panelen en ze kunnen in bestaande processen worden verwerkt. Voor Rob Klinkert redenen genoeg om verder met Van der Heijden in gesprek te gaan. Dankzij de modulaire opbouw is elk onderdeel vervangbaar en hoef je nooit meer een keuken weg te gooien die maar voor een klein deel stuk is.

Mark van der Heijden, Greengridz

Circulaire verf

Klaas Burger van Ekotex kan met zijn circulaire verf en behang een bijdrage leveren aan de reductie van CO2. “De gebruikte grondstoffen kalk, water en grafeen van het door ons ontwikkelde ecologische verfsysteem Graphenstone, zijn niet schadelijk bij gebruik of hergebruik en 100 procent circulair.” Daarom zijn de verfproducten C2C Gold gecertificeerd en breed inzetbaar. Wel zou Burger graag een bredere uitvraag voor duurzame verf in de markt willen zien. Daar praten Lianne Quax en Rob Klinkert op een later moment graag over door.

Tapijttegels

“Het is onze missie om de opwarming van de aarde te keren”, vertelt Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface. “Maar ook om de CO2-footprint van ruimtes in ziekenhuizen, scholen en kantoren te verlagen.” En dat is volgens haar hard nodig omdat onze gebouwde omgeving een grote impact heeft qua grondstoffen en CO2 uitstoot. De laatste innovatie is een tegel op basis van biobased en recycled fillers. “Onze tapijttegels zijn over de hele cyclus CO2-neutraal.” Dat weet alle drie de juryleden te overtuigen voor een vervolggesprek.

Circulaire keukens

Jaarlijks gooien wij in Nederland zo’n 300.000 keukens weg. Volgens Martijn Vinke, directeur bij Triboo, een groot probleem. Daarom wil hij met ‘Neverending Kitchen’ deze industrie transformeren door een keuken te maken die volledig circulair is. “Dankzij de modulaire opbouw is elk onderdeel vervangbaar en hoef je nooit meer een keuken weg te gooien die maar voor een klein deel stuk is.” Tijn Brands heeft bij het RVB veel te maken met grote defensiekeukens waardoor de modulaire opbouw voor hem erg interessant is. Hij praat, net als Lianne hierover dan ook graag met Vinke verder.

Geupcycled hout

Rik Ruigrok van Herso geeft zijn pitch op een wel heel bijzondere manier. Vanuit zijn werkplaats met afval laat hij zien hoe hij resthout tot nieuwe producten verwerkt. “Hout heeft een eindeloos leven”, vertelt Ruigrok vol passie als hij een tafel laat zien die is gemaakt van geupcycled hout. Ook de balken in het kantoor van Triodos, die door New Horizon werden geoogst, zijn door Herso ontdaan van spijkers, geschaafd en klaargemaakt voor hergebruik. Zowel Rob Klinkert als Lianne Quax willen wel een vervolg gesprek.

< De Circulaire BouwLab Experience als “Living Lab” in Haarlem | ‘Circulariteit is nog geen hogesnelheidstrein’ >