De ontwikkeling van het Omgevingsregister

Het Omgevingsregister, heeft u er al over gehoord? Eind vorig jaar wonnen Cirkelstad en Madaster een prijsvraag in de MRA (Metropool regio Amsterdam) dat als startschot diende voor de ontwikkeling van dit platform en werken op dit moment samen aan de ontwikkeling van het register, waar ik u graag iets meer over wil vertellen. Het Omgevingsregister is een platform dat een positieve bijdrage aan onze maatschappij levert en de transitie naar een circulaire economie faciliteert door informatie over grondstoffen en materialen toegepast in onze leefomgeving te ontsluiten. Het register geeft fysiek inzicht in de levenscycli van toegepaste grondstoffen en materialen.

Inleiding Omgevingsregister

Wat betekent dit specifiek?

Neem een willekeurige stad, bijvoorbeeld Amsterdam, het omgevingsregister kan er hier voor zorgen dat particulieren, bedrijven, kennisinstellingen en overheden de mogelijkheid krijgen om inzicht te krijgen in het aantal bruggen, de componenten van de brug, het bouwjaar van de brug, ditzelfde geldt voor bankjes, lantaarnpalen, noem maar op. Op die manier kan het Omgevingsregister binnen de gehele leefomgeving een substantiële bijdrage leveren aan gebiedsontwikkeling, het meten van impact en het verkrijgen tot andere inzichten op basis van gekoppelde databronnen die innovatie kunnen stimuleren.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

In de afgelopen periode is er toegewerkt naar het houden van een Webinar, welke ten doel had te komen tot een samenwerkingscoalitie met partijen die op eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het Omgevingsregister, bijvoorbeeld door hun beschikbaarheid over datasystemen die een toepassing hebben in de gebouwde omgeving. De genodigde partijen, o.a. ingenieursbureaus, overheden, bouwaannemers en kennisinstellingen waren benaderd vanuit het perspectief dat de ontwikkeling van het Omgevingsregister niet enkel in de MRA-regio gaat plaatsvinden, maar ook in andere delen van Nederland.  
 
Tijdens de Webinar hebben Cirkelstad en Madaster hun visie gedeeld over hoe de ontwikkeling van het Omgevingsregister eruit zal zien. Er werd stilgestaan bij het functionele ontwerp en de toekomstige toepasmogelijkheden. Vervolgens was het van belang dat de betrokken partijen een indruk gaven over hoe zij betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van het Omgevingsregister. Het ophalen van deze informatie heeft ertoe geleid dat er op dit moment gesprekken gaande zijn met enkele partijen binnen en buiten de MRA-regio over de toegevoegde waarde die deze partijen kunnen bieden aan het Omgevingsregister. 

Een samenvatting van het webinar op 18 mei 2020 zie je hieronder:

Samenvatting webinar 18 mei 2020

Parallel en voorafgaand aan de Webinar heeft de ontwikkeling van het platform plaatsgevonden waarbij de functionele specificaties zijn vastgesteld, een eerste aanzet naar toepassingsmogelijkheden vorm heeft gekregen en een separate technische omgeving is ingericht voor het Omgevingsregister. Er is tevens een groot aantal potentiële databronnen geïdentificeerd en geanalyseerd en de basis opzet van de werking van het Omgevingsregister is vastgesteld. Ook is Madaster (als eerste databron) voorbereid op de koppeling naar het Omgevingsregister.

De komende periode houden wij u via de Cirkelstad nieuwsbrief graag op de hoogte van de verdere ontwikkeling van het Omgevingsregister. Mocht u vragen hebben, of denkt u een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het Omgevingsregister, neem dan gerust contact op met Niels Ahsmann, KplusV, 06 2708 5537.

Door: Joran Straatman, Adviseur Circulaire Economie bij Cirkelstad partner KplusV

< Update Cirkelstad Zaanstad | Lancering Manifest ‘Een circulaire droomschool voor iedereen!’ >