De Partnerdag 2022: een groot succes! #watanders

Cirkelstad wil heel Nederland aan de circulaire bouw. En daar hebben we een raamwerk voor: Het Nieuwe Normaal. Tijdens de Partnerdag stelden we Het Nieuwe Normaal centraal. Want alleen zo komen we allen bij het kantelpunt. Want: circulair bouwen, #watanders?

Op onze partnerdag op 2 juni konden we elkaar eindelijk weer ontmoeten. Samen vierden we ons 5-jarige jubileum als coöperatie én onze successen. Samen werken we toe naar een eenduidige en sectorbrede standaard voor circulair bouwen in 2023. Deze dag stond voor verbinding: iedere partner kreeg de gelegenheid om zichzelf te laten zien. Welke projecten lopen er, en waar wil jij aan mee doen? En ook nú kan je natuurlijk nog aanhaken en meedoen.

Laat je horen

Natuurlijk vonden we het fantastisch om je weer te zien op onze Partnerdag. En we zorgen er graag voor dat de volgende Partnerdag nóg gaver en relevanter is voor jou als partner. Daarom willen we je vragen om deze korte enquête in te vullen. Wij gaan ermee aan de slag!

Bekijk de aftermovie!

De inloop

We startten onze Partnerdag in festivalsferen op de tijdelijke plek Camp Common Woods. We ontmoetten elkaar met een kopje koffie en een (h)eerlijk koekje van De Koekfabriek, gebakken door bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is andere koek!

Terugblik op 2021

De partnerdag starten we altijd met het formele deel van de coöperatie, de algemene ledenvergadering. Rutger Büch presenteerde de belangrijkste momenten uit 2021 en legde verantwoording af over de cijfers. Rutger Sypkens gaf namens de Raad van Toezicht zijn reflectie en zonder verdere vragen vanuit de partners werd het jaarboek vastgesteld. Wil je het jaarboek inzien? Die vind je hier.

Introductie van Het Nieuwe Normaal

Noor Huitema gaf ons een introductie over Het Nieuwe Normaal. Het Nieuwe Normaal wordt een nieuwe, gedragen ‘norm’ met haalbare en ambitieuze circulaire prestaties in de gebouwde omgeving. Daarnaast zorgt deze norm voor een eenduidige taal rondom circulair bouwen. Het Nieuwe Normaal wordt in 2023 gelanceerd. Op dit moment verkennen we door middel van projectevaluaties welke prestaties er mogelijk zijn. Daarom zijn we op zoek naar meer projectevaluaties. Ook jij kan je project hiervoor aanmelden!

Heb je geen project, maar wil je wel bijdragen aan deze norm? Doe dan het volgende:

  • Gebruik HNN-thema’s om ambities te bepalen, om een meer eenduidige taal te creëren op het gebied van circulair bouwen.
  • Vraag prestaties uit in projecten op basis van de indicatoren van HNN, om te zorgen dat meer partijen hiermee gaan werken.
  • Meld je aan als projectevaluator. Om het raamwerk van en de prestaties in Het Nieuwe Normaal te bepalen worden projectevaluaties afgenomen. Hier hebben wij evaluatoren voor nodig. Ben jij Cirkelstadpartner én wil jij projecten evalueren? Meld je je dan hier aan.

Deep dive: Het Nieuwe Normaal

Na de introductie van Noor splitsten we ons op in 5 groepen met vijf verschillende invalshoeken van Het Nieuwe Normaal:

  • Met Gerard Roemers van Metabolic gingen we dieper in op het raamwerk van Het Nieuwe Normaal 0.3. Wat zijn nou die indicatoren en hoe komen we aan bewijslast?
  • Noor Huitema van Copper8 ging in gesprek met partners die zelf die evaluaties ook wel willen uitvoeren. Het eerste gesprek op de pool aan projectevaluatoren te verbreden.
  • Welk kennisproduct of tool heb jij die bijdraagt om Het Nieuwe Normaal te kunnen realiseren? Tessa Verhulst  van Alba Concepts en Jessica Broeders van Cirkelstad haalden jullie kennis en jullie kennisproducten op!
  • Manon Eikelenboom en Elonie Kooter gingen in gesprek met de partners vanuit weer een andere bril, namelijk die van implementatie. Welke ‘zachte factoren’ spelen een rol bij het succesvol implementeren van circulair bouwen in je project en je organisatie?
  • En onder leiding van Wytze Kuijper van Cirkelstad wisselden we ervaringen uit rondom Het Nieuwe Normaal per marktsegment. Zo hoorden we van ervaringsdeskundigen vanuit onder meer de woningbouw, utiliteit en gebiedsontwikkeling wat Het Nieuwe Normaal hen heeft opgeleverd. Bijvoorbeeld de tijdelijke, demontabele Rechtbank door Menno Rubbens (cepezed projects) en de gebiedsontwikkeling Vogelhof van Wim Beelen (gemeente Utrecht). Ook gingen we met elkaar in gesprek wat er voor nodig is om deze standaard in diverse marktsegmenten om te vormen tot ‘normale’ werkwijze. Zo kon Bas Roelofs (Witteveen+Bos) de ontwikkelingen rondom infra en Het Nieuwe Normaal toelichten.

De Nationale Agenda: van Chaos naar Richting

Om te beginnen presenteerden we eerst de Top 10 vragen uit de praktijk van onze partners.Vijf daarvan zijn operationeel. Een duidelijke vraag met onze antwoorden. De vijf andere vragen zijn systeemvragen. Vragen waar we werk gaan maken van het antwoord. Zo worden verschillende ronde tafels georganiseerd dit jaar. De Top 10 werd gepresenteerd door Jessica Broeders, de kennismanager van Cirkelstad. Bekijk hier de vragen én de antwoorden.

Gertjan de Werk (Cirkelstad), Vincent Gruis (Transitieteam Circulaire Bouweconomie) en Edwin van der Wel (Platform CB’23) gingen vervolgens in debat met elkaar op één van de vragen uit de Top 10. Namelijk wat doet de MPG en de MKI? Staan deze gelijk aan circulair bouwen, of is circulair bouwen toch wel breder zoals we in Het Nieuwe Normaal zien?

Belangrijk om een gezamenlijk beeld hierover te hebben. Zodat de markt ook te maken krijgt met een gelijke visie en aanpak. De samenwerking met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en CB’23 werd ter plekke bekrachtigd met het sluiten van hun vriendschap. Met als doel om samen toe te werken naar 1 Nationale Agenda voor de hele bouwsector.

De Projectenparade

Wat is volgens jou het mooiste, uitdagendste en interessantste (bouw)project of programma met circulaire ambitie? Diverse opdrachtgevers en opdrachtnemers uit uiteenlopende marktsegmenten stapten op de zeepkist tijdens de Projectenparade. 11 partners pitchten hun project, lichtten hun hulpvraag toe en gaven aan hoe jij kunt meedoen met:

  1. Circulaire ontwikkeling woonwijk Common Woods – Rueben Kieffer (BOOM builds)
  2. Omgevingsregister – Sander Beeks (Madaster)
  3. Beslisboom Hoogwaardig Hergebruik Bouwproducten – Kees Faes (SGS Search)
  4. De Circulaire Weg – Frederike Noppers (De Circulaire Weg)
  5. Ambitieweb/Buyer group Circulaire Scholen – Monique Donker (Circular Schools)
  6. Leerlijn Circulaire Economie Gemeenten – Erwin Fijt (C-creators)
  7. Holistic Urbanism – Maurits van Hoogevest (Building The New)
  8. City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen – Gertjan de Werk (Cirkelstad)
  9. Circulaire sloop Provinciehuis Gelderland – Myriam van Zetten (provincie Gelderland)
  10. Buyer group Circulaire en Biobased bouwmaterialen – Gerben Hofmeijer (Rebel Group)
  11. Struikrooftochten in elk sloop- en renovatieproces in Nederland – Anniek Herder (Struikroven)

Wil je meer weten of aanhaken bij één of meer van deze projecten? Neem dan contact op met de betreffende contactpersoon!

Het Slotdebat: Nederland en Het Nieuwe Normaal

Ferdi Licher (Directeur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken) lichtte het net aan de Kamer gepresenteerde Programma Versnelling Verduurzaming  Gebouwde Omgeving toe. Vervolgens konden we met hem in gesprek: hoe loopt dit samen met Het Nieuwe Normaal? En wat heeft de overheid van ons nodig om echt te kunnen versnellen met circulair bouwen? Met een mooi resultaat. We richten een denktank op om op basis van onze ervaringen BZK periodiek te voorzien van onze inzichten. Hoe krijgen we gezamenlijk Het Nieuwe Normaal tot onze nationale standaard?

Cirkelstad Jong

Ook Cirkelstad Jong was aanwezig op de Partnerdag, een netwerk voor young professionals in de circulaire bouweconomie. Zij hadden een parallelle sessie op de partnerdag.

Het Cirkelstad Jong netwerk is goed aan het groeien, maar er is nog altijd ruimte! Wil je zelf aansluiten, of ken je een jonge medewerker die hier ook wel oren naar heeft? Laat het weten door te mailen naar  of sluit aan bij de Cirkelstad Jong community in de LinkedIn chat.

Ereburger

Ieder jaar benoemen we tijdens de Partnerdag een ereburger, omdat diegene een bijzondere plek heeft binnen Cirkelstad en zich onvoorwaardelijke inzet om werk te maken van steden zonder afval, zonder uitval. De nieuwe ereburger van Cirkelstad werd bekendgemaakt: Jeroen van der Waal van gemeente Amsterdam kreeg dit jaar het ‘kruisje’ van resthout opgespeld!

En toen was het tijd voor pizza! Tijd om echt te verbinden en goed ons jubileum te vieren. Wij vonden het fantastisch om jullie allemaal weer te zien. Heb je nog vragen of wil je meer weten over de onderwerpen die zijn besproken? Laat het ons weten via

< Werkt de MPG nu wel of niet? | Circulair BZK in zicht 2022 – Over chaos en opschaling >