De virtuele Nationale Werkconferentie. Live Blog!

Jaarlijks organiseert Cirkelstad haar werkconferentie in samenwerking met Building Holland. Dit zou op 24, 25 en 26 maart plaatsvinden, het event is verplaatst naar oktober vanwege het Corona virus. Een logisch en inmiddels ook een verplicht besluit. Neemt niet weg dat we veel te delen hebben! Wat echt niet kan wachten tot oktober, willen we graag deze dagen toch met je delen ????.

Ik ben Rutger Büch en zal in deze live blog jullie de komende 3 dagen op de hoogte brengen van een aantal stoere initiatieven.

26 MAART – 16.47 uur

27, 28 en 29 oktober meer!

De werkconferentie in samenwerking met Building Holland ging nu niet door (en daarom de live blog). Het was een tegenvaller voor ons allen die zo veel energie hadden gestoken in de voorbereidingen. Dank aan Rijksvastgoedbedrijf, Van Wijnen, Dura Vermeer, BZK, Transitieteam, Rijkswaterstaat, ABN AMRO, Inbo en Building Holland dat jullie er allen in staan met de blik vooruit: ‘we gaan ervoor om de conferentie op 27, 28 en 29 oktober nog sterker te maken dan dat we nu gedaan zouden hebben’.

Maar laten we niet te snel vooruit kijken. Het is niet voor niets dat het event is uitgesteld. Het Corona virus heeft ons allen in de tang, of je het nou hebt of niet. Zelf heb ik een vader die in het mooie Brabantse dorp Teteringen net 80 is geworden. Goed dat wij, al dan niet gevraagd door het rijk, ons best doen om Corona te stoppen. Zelf onze verantwoordelijkheid te nemen, al vraagt dat ons behoorlijk wat creativiteit. Want samen… samen stoppen wij Corona. Zie jullie graag terug na de zomer!

Tips? https://www.samenstoppenwijcorona.nl/

26 MAART – 12.00 uur

Innoveren? Waar loop jij tegenaan?

Voor de werkconferentie hadden we drie dagen lang een matchmaking event. Nieuwe krachtige innovatoren verbinden aan opdrachtgevers die het aandurven te innoveren! Zo waren o.a. het Rijksvastgoedbedrijf, Synchroon, Van Wijnen en Dura Vermeer uitgenodigd. Dat gaat nu even niet door.

Wat we wel gestart zijn, is een onderzoek naar innovatie, en wel de barrieres in de praktijk die innoveren tegen houden. Dus was er een match geweest met het Rijksvastgoedbedrijf als voorbeeld… welke drempels kom je dan tegen tot aan de implementatie, de daadwerkelijke toepassing van de innovatie?

Doe je mee? We willen graag jouw ervaringen weten, vandaar deze korte enquete naar barrieres: enquete met 3 vragen.

26 MAART – 08.59 uur

Nieuw: Hét verdiepende magazine van Cirkelstad!

Goede morgen! De laatste dag is ingegaan van onze virtuele werkconferentie. Drie dagen waarin wij toch enkele initiatieven onder de aandacht wilden brengen.

Cirkelzine. Dat is vooralsnog de werktitel van het nieuwe magazine waar wij de komende tijd aan gaan werken. Cirkelzine gaat vier keer per jaar verschijnen zowel digitaal als in print. Met Cirkelzine willen we vooral onderwerpen uitdiepen. Dit doen we in een aantrekkelijk vormgegeven magazine boordevol rondetafelgesprekken, interviews, best practices, reportages, columns en sponsored content.

Het eerste nummer krijgt als thema hout. Uit onderzoek blijkt immers dat hout, in vergelijking met materialen als beton, staal en kunststof,  heel weinig fossiele energie verbruikt waardoor de CO2-uitstoot zeer laag is. Daarbij draagt hout bij aan een circulaire economie doordat het een oneindige grondstof is.  Wat zijn jouw ervaringen met hout? Zijn er ook kanttekeningen? Of heb jij juist al goede voorbeelden met projecten met hout en wil je daarover in Cirkelzine vertellen? Wil jij in Cirkelzine adverteren? Neem snel contact met ons op via

25 MAART – 13.04 uur

Wil jij afstuderen maar kom je nu niet aan een opdracht?!

Het is nu een gekke periode natuurlijk. Het Corona-virus maakt dat er veel deuren gesloten blijven op weg naar een afstudeerplek. Als je de ‘deur’ al weet te vinden natuurlijk.

Maar! Het is natuurlijk ook zo dat wij als Cirkelstad de vraagstukken van onze partners al kennen. Die kunnen wij prima verbinden aan afstudeerders. Tuurlijk vraagt dat vervolgens van ons allemaal om een goed proces in te richten en daar flexibel mee om weten te gaan.

Daar hebben we wat op gevonden: de studentenmakelaar! Britte zal tot aan deze zomer zich inzetten om vraagstukken van partners te verbinden aan studenten. En samen te kijken hoe het afstudeerproces zo effectief mogelijk in te zetten.

Benieuwd? Stuur Britte een mailtje:

25 MAART – 11.08 uur

Van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen. Teken het manifest!

Een verschuiving van de belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen, vervuiling en emissies – dat is nodig om circulaire bouw op grote schaal te realiseren.

Werkzaam in de bouw? Onderteken > https://lnkd.in/eiVF6tj

Waarom? Nou als je het Jan Jongert vraagt: ‘Circulair bouwen vraagt om relatief meer arbeid. Daarnaast is nieuw materiaal t.o.v. gebruikt materiaal te goedkoop geprijsd. Hierdoor is circulair bouwen nog niet competitief met de conventionele bouw. Aangezien de bouwsector voor 50% bijdraagt aan grondstoffenverbruik en afvalstromen draagt zij een grote verantwoordelijkheid in het behalen van de klimaatdoelstellingen’.

24 MAART – 16.08 uur

Openbare consultatie: Meten van circulariteit

Het CB23-actieteam ‘Meten van circulariteit’ onder leiding van Mantijn van Leeuwen presenteert haar 80% leidraad. Weer een duidelijke stap naar het expliciet kunnen maken van circulariteit. Nu de kans voor jou om hierop te reageren. CB23 heeft hier een webcast voor gemaakt waarin de leidraad besproken wordt en de vorm waarop jij kunt reageren. Alle feedback zal voor de zomer verwerkt tot een definitieve versie.

24 MAART – 14.14 uur

Oproep: circulaire scholen en gemeenten

Sta jij voor de ontwikkeling van een circulaire en klimaat neutrale school? Bent je zoekende hoe hier vorm aan te geven? Wil jij je verbinden met scholen die een gelijke opgave hebben en in aanmerking komen voor specifieke expertise om je daarbij te ondersteunen? Meld je dan nu aan!

24 MAART – 12.00 uur

Gezocht: Cirkelstad-assistent

Cirkelstad groeit en heeft behoefte aan organiserend vermogen! Een Cirkelstad assistent die graag haar/zijn mouwen opstroopt. Zie jij het zitten om als zzp-er aan de slag te gaan bij Cirkelstad? Kom gewoon eens binnenlopen deze virtuele dagen en stel je vragen aan Rutger. Wat kun je verwachten en welke ambities breng jij mee? Zijn skype account? rutgerbuchskype Tot snel!

24 MAART – 10.03 uur

Cirkelstad in 1 dag

De werkconferentie organiseren we in samenwerking met Building Holland om in contact te komen met nog veel meer nieuwe partijen (het jaarlijkse bezoekersaantal is immers 15.000). Om ons gedachtegoed en onze ervaringen te delen. Niet getreurd, dat doen we nu als nog! Speciaal voor iedereen die geïnteresseerd is hebben we ‘Cirkelstad in 1 dag‘ samengesteld. Aan de hand van verschillende documenten, presentaties, podcasts en streams willen we je laten ervaren hoe ons werkveld eruit ziet én vervolgens wat we doen vanuit Cirkelstad. Ga er maar eens lekker voor zitten!

< Scholen en gemeenten met circulaire huisvestingsopgave? Realiseer deze ambitie in een buyer group. | Op weg naar circulair aanbesteden >