Intersell zoekt naar de beste producten en technieken om een circulaire badkamer te plaatsen. In deze serie nemen we je mee in onze zoektocht naar de 100% circulaire badkamer.
In 2019 begon onze zoektocht met het toepassen van New Marble: tegels gemaakt uit gerecycled PET-flessen in een badkamer van woningcorporatie de Alliantie. Al snel bleek dat er veel meer circulaire producten beschikbaar zijn voor de bouw van een badkamer. Intersell wil deze materialen een kans geven. Wij kijken daarbij vooral naar milieu-impact en hoe demontabel het materiaal is. De circulariteit wordt gemeten doormiddel van building circulaire index (BCI) en CO2 middels Life Cycle Analysis (LCA).
Juist door te experimenteren kom je tot nieuwe inzichten. In een serie van 3 artikelen geven we je uitleg over onze aanpak, de successen en de verbeteringen. In de laatste column zullen we een overzicht geven van de 3 plaatsingen.
Solid Surface, demontabel plaatsing zonder afval
Door woningcorporatie Eigen Haard werden we gevraagd om een circulaire badkamer te plaatsen in Amsterdam. Eenmaal aangekomen was de badkamer al gesloopt en bleek het te gaan om een badkamer met een schuine zijde. Oeps, dat viel wat tegen… Maar: dan kunnen we wel meteen de moeilijkste badkamer testen.
Een groot probleem bij het plaatsen van wanden en vloeren in de badkamer, in de context van circulariteit, is dat de huidige standaarden er weinig rekening mee houden dat een badkamer ook verwijderd moet worden. De wanden en muren zijn vaak betegeld met zware kwaliteit cementlijm, die alleen uitgehakt kan worden. Het afval bestaat uit een kluwen aan gelijmde materialen, die niet verwerkt kunnen worden. Daar moet toch iets beters op te verzinnen zijn?
Wij denken van wel! Bij deze badkamer gebruiken we losmaakbare Solid Surface panelen. Aan de panelen zijn handige aluminium haakstrips bevestigd, zodat ze snel te plaatsen zijn en dus ook snel te verwijderen na de gebruiksfase. De panelen kunnen daarna opnieuw worden ingezet. Mochten de panelen kapot zijn, of om een andere reden niet meer bruikbaar, kan de producent ze vermalen en gebruiken als grondstof voor nieuwe productie.
We hebben de ruimte 3D ingemeten, waarna een box-in-box CAD model is gemaakt. Op basis van dat model zijn de panelen op maat gezaagd en gelabeld. De panelen zijn 60cm breed en 2.60 meter hoog. Dit formaat is nog net door het trappengat naar boven te tillen. De vloerdelen worden direct op houten balken gemonteerd, d naden dicht gekit. De aansluitingen voor de afvoer zijn al vooraf gefreesd, ook op basis van het CAD model.
Wat maakt de circulaire plaatsing anders dan een gewone plaatsing?
Door de plaatsing met het recyclebare Solid Surface en de nieuwe manier van montage, heeft deze badkamer een circulaire index (BCI) van 63%. Een conventionele badkamer heeft een index van slechts 37%. Dus met solid surface maken we een grote sprong voorwaarts.
Zijn er dan ook verbeterpunten? Ja, die zijn er. Bij een conventionele badkamer met tegels, kan de vakman snel in het werk kleine problemen oplossen. Als bijvoorbeeld een aansluiting voor een kraan net niet op de juiste plek is geplaatst, lost hij dat eenvoudig op door een enkele tegel bij te snijden. Met deze grote panelen is dat wat minder eenvoudig. Het beste zou het zijn als de panelen perfect passend aangeleverd worden.
Wij zijn van mening we meer ervaring moeten krijgen met de nieuwe manier van werken. We zoeken altijd naar nieuwe projecten en locaties om onze circulaire badkamer te plaatsen. Ook willen we de meest succesvolle badkamers vaker toepassen. Door opschaling kunnen we leren.
Werk jij bij een woningcorporatie die hier aan mee wil werken? Of ben je producent of leverancier van innovatieve, nieuwe materialen? Dan komen we graag met je in contact.
Contactgegevens:
Hendrik Kemphorst, Intersell
Directeur NPO
0880443449