Eerste digitale event een feit

Donderdag 26 juni was het zo ver, met Building Holland hebben we onze eerste digitale event georganiseerd. Spannend! En vooral bizar, om op het podium te staan en je ziet gewoon helemaal geen reacties?! Dat is gewoonlijk wel anders. Maar daartegenover staat wel dat in de breakouts, de netwerk-tool en de innovatieboulevard je juist veel contact kreeg met een hoge snelheid. Trots vervolgens op de mooie inhoudelijke bijdrages:

  • Circulaire planbeoordeling (Kees Faes, SGS Search). Gemeente Amsterdam wil circulariteit stimuleren in de ontwikkelingen en transformaties in de stad. De transformatie van het bedrijventerrein Sloterdijk naar stedelijke werk- en woonwijk is zo’n voorbeeld. Met dit beoordelingsraamwerk lukt het de gemeente haar ambitie naar de partijen met grondpositie toetsbaar te maken. Kees Faes legt uit hoe het raamwerk door Nibe, Stofberg, Alba concepts en SGS Search is opgebouwd. En ingezet kan worden voor/door andere gemeenten.
  • Circulaire audit op realisatie (Noor Huitema, Copper8). Zes grote opdrachtgevers en vijf grote opdrachtnemers laten hun projecten elk half jaar auditten. Om samen er achter te komen wat circulair bouwen is, en wat de impact daarvan op de eigen organisatie is. In 2023 tekenen zij, samen met BZK, het convenant Circulair bouwen het nieuwe normaal! Noor Huitema legt uit hoe het programma werkt en hoe de audit in elkaar steekt zodat ook jij morgen mee kan doen. Samen maken wij de beweging naar circulair bouwen groter en sterker.
  • Nationale productencatalogus (Wytze Kuijper ea). Tal van fabrikanten beginnen zicht te onderscheiden met producten die bij gaan dragen aan de circulaire bouweconomie. Opdrachtgevers zijn op zoek naar producten die hun projecten circulair gaan maken. Een logisch moment om samen een Nationale Product Catalogus te starten om enerzijds een up-to-date overzicht te hebben van circulaire producten voor infra, buitenruimte, vastgoed, interieur en facilitymanagement en anderzijds een gelijk speelveld te creëren waar je producten kan selecteren. 

En gaaf dat we de volgende initiatieven hebben kunnen lanceren.

De eerste is onze nieuwe GreenPaper. Gertjan de Werk  presenteerde het GreenPaper ‘Kansen na Corona, de nieuwe spelregels voor de bouw’ waarna verschillende opdrachtgevende en opdrachtnemende partijen het GreenPaper bekrachtigden. Nico van Hoogdalem en Monique Donkers bespraken in twee talkshow het nieuwe manifest ‘Circulaire scholen’ met de oproep aan gemeenten, scholen en marktpartijen het manifest te ondertekenen. Martine de Vaan presenteerde de nieuwe Innovatie Agenda van het Rijksvastgoedbedrijf met als een van de concrete innovatieopgaven: Circulair bouwen.

En afsluitend mocht ikzelf Jurgen Schoenmakers (Dura Vermeer) en Marije Kamphuis (Van Wijnen) een aantal persoonlijke vragen stellen. Wanneer begon circulariteit voor jullie een groot thema te worden? Waar ben jezelf tegenaan gelopen en wat heb je er van geleerd? Van waarde dat twee grote bouwers naast elkaar op het podium staan. Om in samenwerking circulair bouwen verder te brengen.

Ondernemende groet,

Rutger Buch

< Uitnodiging transitietraject circulair grondstoffencluster | Update Cirkelstad Zaanstad >