Retourkoop.nl wint Circulair Compliment 2020

Op vrijdag 30 oktober werd voor de tweede keer het Circulair Compliment uitgereikt. Met de aanmoedigingsprijs worden circulaire initiatieven in Utrecht gewaardeerd en aangemoedigd. Tijdens de feestelijke digitale uitreiking werden twee prijswinnaars bekendgemaakt. De genomineerde initiatieven waren Retourkoop, Fungi Factory, Circle That en Groen Goed.  

De vakjury bestond uit Joppe van Driel van het Utrecht Sustainability Institute, Margit Végh van de Duurzame Week en wethouder Klaas Verschuure van Gemeente Utrecht. Zij kozen het bedrijf Retourkoop.nl als winnaar voor het Circulair compliment. Het bedrijf geeft retour gestuurde artikelen (vaak afgekeurde producten van webwinkels) een tweede kans. Retourkoop.nl lapt deze weer op en biedt ze opnieuw aan. Yarno de Hiep van Retourkoop.nl: “Ik word blij van circulair ondernemen. We zetten daarmee kleine stapjes richting een schonere wereld waarin we met zijn allen bewuster consumeren.   

Yarno de Hiep van Retourkoop.nl. “Ik word blij van circulair ondernemen”. Foto: Willem Mes 

De publieksprijs ging naar Circle That. Een collectief dat een circulaire ontmoetingsplaats wil realiseren in de binnenstad van Utrecht. Vooralsnog doen ze dat met een wekelijkse geredde-groenten-markt en een collectieve tweedehands kledingwinkel. Circle That ontving de meeste stemmen en kreeg de publieksprijs, een samenwerkings- en ondersteuningspakket van Duurzame Week. 

Het Circulair Compliment is bedoeld om Utrechtse initiatiefnemers en organisaties, die circulair ondernemen, een podium te geven. Zo komen ze prominenter in beeld én inspireren ze andere partijen en Utrechters met hun aansprekende circulaire initiatieven. De prijs is een samenwerking van de Duurzame Week en de gemeente Utrecht. “Utrecht draagt circulaire initiatieven een warm hart toe”, legt wethouder Klaas Verschuure uit. “Met het Circulair Compliment stimuleren wij ondernemers en andere initiatiefnemers om bij te dragen aan de volledig circulaire stad die wij willen worden.” 

Circulair ondernemen brengt voor ondernemers en de gemeente nieuwe vragen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe verdienmodellen, geschikte locaties en wringende regelgeving. Alle deelnemers aan het Circulair Compliment kregen de vraag hoe de gemeente hen meer kan ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van hun circulaire initiatief. De gemeente wil naar behoefte de zogenaamde ‘groene loper’ inzetten. Zo kijkt de gemeente met duurzame initiatieven en bedrijven welke obstakels een initiatiefnemer tegenkomt en hoe die met de overheid zijn weg te nemen. 

< Save Lodge verbindt circulair bouwen met klimaatadaptatie | Insert ontwikkelt innovatieve, circulaire materiaalstromen met het refurbishen van plafondplaten >