Juridische Helpdesk – Eerste hulp bij juridische hobbels

Ik wil aan de slag met circulair bouwen, en nu?  

Circulair bouwen is steeds vaker mogelijk. Door bereidheid bij de overheid, de opdrachtgever en de markt. En ook door de toenemende urgentie en het besef dat er eigenlijk nu al veel kan op technisch vlak. Dus nu kun je met volle snelheid aan de slag om de bouwwereld een stukje meer circulair te maken. Maar dan komt de volgende hobbel: de juristen, de inkopers en de technische mensen die zeggen dat het juridisch allemaal niet mogelijk is. Of dat er risico’s zijn die je niet wilt lopen. Of die de markt niet wil lopen. Of dat de regelgeving zorgt voor veel extra stappen, kosten en vertraging. 

Voor partners, door partners 

Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk. Maar vaak is er veel meer mogelijk dan ‘men’ denkt. Om je op weg te helpen, richtte Cirkelstad een juridische helpdesk op. Hier kun je terecht met al je juridische vragen. Juridische partners van Cirkelstad, waaronder de advocaten van AT Lawyers en juristen van AT Osborne, helpen je bij een eerste analyse van vragen en problemen. Een ‘pre-advies’. Bij voorkeur met voorbeelden en referenties waarom het wel kan en waar dit al wordt gedaan. Dit pre-advies is gratis voor partners van Cirkelstad. Mocht aanvullend of uitgebreid advies nodig zijn, dan spreken we in overleg maatwerk af. 

Periodiek publiceert Cirkelstad (geanonimiseerd) de meest gestelde vragen en antwoorden. Daarnaast zijn de adviezen (anoniem) beschikbaar in de academie. Zo ontstaat een steeds grotere bibliotheek van kennis die met hulp van jullie inbreng nauw aansluit op de praktijk. 

Voor wat? 

Met wat voor soort vragen kun je terecht? Wat ons betreft zeer breed, als het maar een juridisch raakvlak heeft. Nog concreter denken we bijvoorbeeld aan: 

  • Wat verandert er voor circulair bouwen als straks de Omgevingswet er is? 
  • Een bedrijf wil een pand bouwen van secundair materiaal. Hoe kan het bouwen met secundaire materialen toch voldoen aan het Bouwbesluit, zodat een vergunning verleend kan worden? 
  • Ik wil tweedehands dakpannen toepassen in mijn woningbouwproject. De leverancier wil geen garanties leveren. Loop ik nu risico? 
  • Welke eisen mag ik stellen als gemeente als ik circulaire eisen wil stellen bij gronduitgifte? 
  • Ik wil de gevel van mijn gebouw ergens anders gebruiken. De architect maakt bezwaar. Is dat terecht? 

Alvast meer lezen over mogelijke antwoorden en oplossingsrichtingen? Download de paper Circulaire materialen in de bouw (atosborne.nl). 

< Teruggrijpen op hout in interieur | Gezien op de Partnerdag 2021 – waar haak jij bij aan? >