Teruggrijpen op hout in interieur

Ozo circulaire interieurs: het logische antwoord 

Door de klimaatcrisis gelden in de bouw steeds strengere eisen voor isolatie en duurzaamheid. Een transitie in de bouwsector is dan ook onvermijdelijk. Hout zou wel eens het enige echte antwoord kunnen zijn. Ozo is een innovatief, circulair interieurconcept voor professionals in de interieurbranche. De robuuste elementen van supersterk hout zijn op alle mogelijke manieren in te zetten en steeds opnieuw te gebruiken. 

Hout wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als bouwmateriaal. Voor de industriële revolutie waren gebouwen vaak van hout. De opkomst van staal en beton, met name na de Tweede Wereldoorlog, heeft dat totaal veranderd. Ook nu nog zijn we gewend om vloeren, wanden en kolommen in beton te gieten. Maar beton consumeert steeds schaarser wordende grondstoffen, vergt enorm veel energie en is complex om te maken.  

Een nieuwe weg 

We moeten dit moment aangrijpen om met de bouw een nieuwe richting in te slaan. Teruggrijpen op hout zou wel eens het antwoord kunnen zijn. Hout is eenvoudig te bewerken, te demonteren en aan te passen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.  

Vanuit deze inzichten is het concept van Ozo Interieurs ontwikkeld. Met de houten modules van Ozo kunnen alle mogelijke interieurs gerealiseerd worden. De modules worden gemaakt van duurzaam cross laminate timber (CLT). Dit is een kruislings verlijmd houtproduct dat minder zwaar is dan beton, maar zeker niet minder sterk. De modulaire elementen kunnen gebruikt worden om ieder gewenst interieur te realiseren. Of het nu gaat om wanden, tafels, fauteuils, overlegplekken of hele verdiepingen; vrijwel alles is mogelijk. Omdat de elementen universeel zijn en minimaal bewerkt worden, kunnen ze steeds opnieuw gebruikt worden. Met ecologische verf en sfeermakers zoals duurzame meubels, tapijt en groen ontstaat een stoer en gezond interieur. 

Voor professionals 

Ozo is er voor professionals in de bouw- en interieurbranche en voor inkopers en facilitair managers. Zij kunnen zelf een interieurontwerp maken of dit door Ozo laten verzorgen. Ozo zorgt voor de basiselementen en kan ook de uitvoering en aankleding verzorgen. Hierbij wordt nauwkeurig gelet op circulariteit. Door de elementen minimaal te bewerken (zagen, frezen, verlijmen), kunnen ze steeds opnieuw gebruikt worden. Na gebruik kunnen de elementen bij Ozo ingeleverd worden zodat ze elders opnieuw gebruikt kunnen worden. 

Oproep aan partners 

OZO bestaat uit houten elementen, maar krijgt haar ‘couleur locale’ door gebruik van (lokale) producten zoals akoestische platen uit herwonnen textiel, zittingen van petvilt, kussens met bermgrasvulling, et cetera. Voor een compleet interieur zijn daarnaast aanvullende, kant-en-klare producten nodig zoals stoelen, kasten en karpetten. Wij zijn daarom altijd op zoek naar mooie, aanvullende producten die passen in de filosofie van OZO. 

Heb jij zulke producten, materialen of tips? Dan horen wij dat graag. Samen bereiken we meer dan alleen en maken we de cirkel rond. Ik spreek je graag! 

Voor meer informatie kijk op de website: www.vankeulenontwerp.nl/ozo 
Of bel/mail Hubert van Keulen, eigenaar. 

T: 06-54901556 

E:  

< SGS Search sluit aan als Gaudí van Insert | Juridische Helpdesk – Eerste hulp bij juridische hobbels >