Lancering ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’  

31 mei 2024 – In Nederland moeten vóór 2027 alle woningen met energielabel E t/m G goed geïsoleerd zijn. Om deze uitdaging duurzaam aan te pakken, bundelen de Alliantie Cirkelregio Utrecht, Building Balance, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Cirkelstad en de provincie Utrecht hun krachten. Met concrete acties en praktische ondersteuning geven deze partijen een stevige impuls aan het gebruik van biobased isolatiematerialen in de provincie Utrecht. Dit is de ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’! 

Voordelen van biobased isoleren 

Biobased isoleren biedt veel voordelen: energiebesparing, minder fossiele grondstoffen, CO2-opslag, gezond binnenklimaat, een verdienmodel voor boeren, sluiten van lokale kringlopen, en regeneratie van het landelijk gebied. “Met deze aanpak zetten we een belangrijke stap in het circulair maken van de energietransitie,” aldus gedeputeerde Has Bakker van de provincie Utrecht. 

Samen aan de slag! 

Vanuit deze ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’ geven de initiatiefnemers praktische ondersteuning aan bedrijven, bewoners(initiatieven) en gemeenten. In de vorm van evenementen, trainingen en communicatiemiddelen. De Utrechtse aanpak is gedragen door de markt, meer dan twintig bedrijven hebben hun steun uitgesproken en staan klaar om de isolatieopgave de komende jaren met biobased materialen uit te voeren. “We laten zien dat biobased isoleren het nieuwe normaal is!” 

“Met deze aanpak zetten we een belangrijke stap in het circulair maken van de energietransitie!”

Gedeputeerde Has Bakker van de provincie Utrecht

Gemeenten aan zet 

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van biobased isolatiematerialen. Bijvoorbeeld door de teelt, verwerking en toepassing van natuurlijke bouwmaterialen te ondersteunen, biobased isolatiematerialen in het eigen vastgoed te onderzoeken, inwoners te informeren en subsidie-instrumenten te ontwikkelen. 

Alle informatie over de ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’ en de ondersteuning per doelgroep is te vinden op de overzichtspagina Biobased Isoleren. Bekijk ook de flyer ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’.

Bestuurlijke Regiotour

31 mei organiseerde Alliantie Cirkelregio Utrecht een Bestuurlijke Regiotour langs biobased hennepboer Jan Versluis in Meerkerk en biobased prefab-wandsystemenfabriek Faay in Vianen. Tijdens deze middag werd de ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’ feestelijk gelanceerd!

< Terugblik van een inspirerende partnerdag | Vlaanderen en Nederland versterken samenwerking voor circulaire bouweconomie >