Madaster nu gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor MPG-berekeningen

De Nationale Milieudatabase (NMD) heeft Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, gevalideerd als gecertificeerd rekeninstrument voor Milieuprestatie Gebouwen (MPG)-berekeningen. De bouwsector beschikt met Madaster over een officieel erkend hulpmiddel dat realtime inzicht biedt in de milieuprestatie van een gebouw op materiaalniveau. Slim ontwerpen en circulair bouwen wordt zo nog eenvoudiger.

MPG-berekeningen
De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht en geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Het gaat hierbij om nieuwe kantoorgebouwen (groter dan 100 m²) en om nieuwbouwwoningen. De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik.

Madaster als kadaster van materialen
Madaster is een platform waarin de toegepaste materialen en producten van gebouwen en infrastructuur geregistreerd worden. Het biedt eigenaren, architecten, ontwikkelaars en andere stakeholders inzicht in de materiële, circulaire en financiële waarde van geregistreerde objecten. Dit maakt hergebruik eenvoudiger en stimuleert slim ontwerpen zodat afval, koolstofemissies en uitputting van grondstoffen effectief worden verminderd.

Sturen op circulaire ambities
Registratie van vastgoed- en infra-objecten in Madaster opent nieuwe deuren voor professionals in de bouw- en vastgoedsector. Zij krijgen dankzij betrouwbare MPG-berekeningen inzicht in de milieuprestaties op materiaalniveau van een object. Daarbij maakt de brede beschikbaarheid van databases in Madaster, zoals de NMD-database en die van EPEA, het mogelijk om heel gericht te sturen op een positieve footprint. Doorpakken op circulaire ambities wordt zo een fluitje van een cent.

Madaster sluit zo nóg beter aan op bestaande ontwikkelingen in de markt, zoals het Nieuwe Normaal van Cirkelstad.

“De validatie als gecertificeerd rekeninstrument markeert een belangrijke stap in onze missie om de sector te ondersteunen bij het realiseren van duurzame en circulaire gebouwen en infra-objecten.” – Jeroen Broersma, Managing Director Madaster Netherlands

Ontdek meer over de gevalideerde MPG-tool via de Madaster website.

< Analyse: Samenhang Betonakkoord, Bouwakkoord Staal en HNN | Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis >