We gaan golven maken!

Partnerdag Cirkelstad 2019

Wat een toffe dag was dat dan! En dan te bedenken dat het startte met de verplichting: ‘oh ja… we moeten dit jaar nog een algemene vergadering organiseren om het jaarboek te presenteren’. Nou, morgen wil ik er weer een organiseren. Wat bizar om er midden tussen te staan. Het leek wel 1 familie, 1 organisatie met collega’s die vol met elkaar in gesprek gingen. Echt super gaf te zien dat meer dan 100 partners de moeite namen om naar de partnerdag te komen en het samen een succes te maken!

Registratie partnerdag 2019

In gesprek met de partners

Om de coöperatie zo goed als mogelijk in dienst te stellen voor de partners, willen we graag in gesprek staan. Natuurlijk doen we dat al binnen de individuele Cirkelsteden, altijd goed om dat ook 1 maal per jaar landelijk te organiseren. Tijdens het eerste uur hebben we reacties opgehaald over de nieuwe GroeneGids, de thema’s en sprekers die volgens de partners geprogrammeerd moeten worden op de werkconferentie 2020, of de partners een rol wilden spelen in de Community of Innovation, hoe de partners kijken naar de introductie van en Impactmeting en.. of ze werk willen maken van sociale innovatie.

Het tweede uur stond in het teken van vijf opschalingsprojecten. De eerste was de opschaling van 8 circulaire scholen naar 800. De tweede de sloopopgave van een gehele stad in plaats van de projecten 1 voor 1 aanbesteden. De derde over transformatie en de systeemvraagstukken die je dan tegenkomt. De vierde gaf een verdieping bij een portefeuille aanpak. En de vijfde betrof de circulaire gebiedsontwikkeling. Van deze vijf cases en de discussies die gehouden werden wordt nog een boekje gemaakt en met de Kerst uitgave van het Stadsblad meegestuurd. Zodat iedereen de ervaringen mee kan nemen om op te schalen.

Formeel moment

Het jaarboek (2018) met de goedkeuring van de Raad van Toezicht is vooraf rondgestuurd. Ter plekke gaf Rutger Sypkens, als voorzitter van de RvT, zijn reflectie namens de Raad van Toezicht. Complimenten over het ondernemerschap, het zien van kansen en deze (voor de partners) verder brengen. Heb aandacht bij die verdere ontwikkeling voor de kwaliteit, de diversiteit van de samenstelling van het netwerk. En heb meer en meer aandacht voor de interne organisatie(verandering) bij de partners. Na de toelichting van het jaarboek met de financiële cijfers werd vanuit de partners nog meegegeven om de volgende keer het jaarboek ook uit te werken naar meer waarden dan alleen de financiële component.

Ereburger Tineke Beuker

Vuurwerk aan initiatieven

Het vuurwerk begon, met het benoemen van Tineke Beuker als ere burger van Cirkelstad. Zij wist de brug te slaan van grote instelling naar de bottom up beweging die Cirkelstad is. De participatie van BZK heeft het afgelopen jaar het verschil gemaakt, dank! Vervolgens werd de circulaire productencatalogus onthuld, de GreenPapers gepresenteerd, het convenantprogramma Samen versnellen toegelicht, het schema voor de circulaire planbeoordeling doorgenomen, uitgelegd hoe de partners hun referenties in de GroeneGids kunnen plaatsen en tot slot het Bouwprogramma Zuid Holland gelanceerd. BAM!

De locatie?

De partners waren te gast in Blue City. Preciezer gezegd, in het oude golfslagbad van het oude Rotterdamse zwembad Tropicana. Natuurlijk willen wij golven maken! Voor de partnerdag 2020 zijn we op zoek naar een mooie volgende locatie! Heb jij een idee, kom maar door!

Rutger Büch

Programmaleider Samen Versnellen

Foto’s en videoregistratie: New Day Productions

< Foenix: circulair en inclusief | Column: Circulair BZK in zicht >