Werkconferentie 2019 in vogelvlucht

Zoals Erick Wuestman, de drie daagse voorzitter van het Cirkelstadpodium, het verwoorde na afloop: “het is als een driedaagse spoedcursus Circulair bouwen”. De koplopers uit Nederland passeren hier met hun verhalen en ervaringen. Waar heb je dat nou?! De werkconferentie 2019 in vogelvlucht.

Bestuurlijk

Jacqueline Cramer opende dit jaar de werkconferentie. Waar staat Cirkelstad als coöperatie en, vanuit haar MRA-betrokkenheid, je kunt ondernemen om ook jouw regio circulair te maken. Bernard Wientjes (voorzitter Bouwagenda) maakte duidelijk dat de Bouwagenda ook circulariteit op de agenda heeft staan. Vergeleken met vorig jaar is dat echt winst. Ferdi Licher (directeur bouwen en energie BZK) benadrukte de rol van overheden als opdrachtgever en heeft vertrouwen in de samenwerking met de markt.

Opdrachtgevers

Peter Vermeulen presenteerde de ervaringen vanuit het Rijksvastgoedbedrijf bij het circulair ontwikkelen van het vliegveld Valkenburg. Koen van Hoorn nam ons mee in de circulaire vastgoed strategie van de Universiteit van Utrecht en hoe deze praktisch te maken is. En wat de NS van plan is? Er worden verschillende treintypes afgestoten en Ilse de Vos is begonnen aan haar zoektocht om met de markt het materiaal dat vrijkomt om te zetten naar nieuwe producten. Een eerste viaduct en voetbaltafel zijn al gerealiseerd!

Markt

En wat laat de markt zien? Jacob Jansen van ODS introduceert een circulair staalbouw casco. Waar je het gesprek mee aan kan gaan of je de gevel zou willen leasen. Sander Holm laat zien dat de BAM van project naar project de circulaire leerervaringen meeneemt en zo steeds een hoger ambitieniveau weet te realiseren. Dit jaar ook aandacht voor de integratie met water door Lot Locher (Rainproof), biobased door Emile Quanjel (Eco bouw) en energie door Atto Harsma (Bouwcampus). En ben jij op zoek naar circulaire materialen? Neem eens een kijkje bij Insert wat er allemaal al ligt!

Impressie:

Nationale programma’s

En is er plaats voor nationale (onderzoeks)programma’s op een bouwbeurs? Wis en waarachtig wel. Het podium zat vol bij de presentatie van de ‘nationale werkafspraken’ die vanuit het platform CB23 gepresenteerd werden. Hier kun jij ze downloaden en reageren. Dat gold net zo voor de presentatie van ‘Opcirkelen in de bouw’. Het onderzoek consortium onder leiding van TNO dat haar meerjarig programma start door het gesprek aan te gaan met de gebruikers van het uiteindelijke resultaat. Waar kan dat beter dan op een bouwbeurs?!

Leernetwerken

De werkconferentie biedt ook de kans om partijen uit een gelijke sector, die elkaar normaal gesproken nooit zien in de CoP’s van Cirkelstad, bijeen te brengen. Zo loopt er een leernetwerk gemeenten en zijn we nu het leernetwerk provincies gestart. Simpelweg op basis van twee vragen. 1) waar heb je de afgelopen tijd werk van gemaakt waarvan je de resultaten wil delen. 2) met welke vragen ga je aan de slag de komende periode? Gaaf te zien hoe ‘makkelijk’ je van waarde kunt zijn als je opereert in een ‘warm’ netwerk. Gaaf!

Cirkelstadterras

Dit was het eerste jaar dat we een terras hadden. Logisch toch?! Als je van het verbinden bent, komt een terras wel goed uit. En zo bleek. Het Madaster-team nodigde haar klanten uit om een goede kop koffie te drinken en bij te praten. Elke ochtend ging een studententeam van de TU Delft op pad om bezoekers aan te spreken en als ze wilden, konden ze een Cirkel-talk aangaan op het terras. Juf Esther de Vries kwam met haar klas langs voor een eerste beroepsoriëntatie. Uit Curaçao kregen we een delegatie over om in gesprek te gaan over Cirkelstad Curaçao.  

Juf Esther de Vries kwam met haar klas langs voor een eerste beroepsoriëntatie

Tijd voor vernieuwing

Het terras staat voor alle partners overigens vrij om te organiseren wat je wilt! Let er op volgend jaar ;-) Het terras leent zich er goed voor om nieuwe samenwerkingen te lanceren. Zo zijn we de samenwerking aangegaan met Circo. Design tracks voor onze partners komen er aan! Met Fryslân Circulair gaan we optrekken om Cirkelsteden te creëren in het noorden (vet!) en onze partners mogen deelnemen aan de NRP-academie. Daarover later meer. De echte vernieuwing zat in de Community of Innovation die we gestart zijn. 18 matches tussen innovatoren en opdrachtgevers. Dat vraagt om meer!

Alle tweets met #DNWC19 bekijken

< Column: Circulair BZK in zicht | ABN AMRO Duurzame Top 50 >