Woning duurzaam gerenoveerd met Kerloc

De woningcorporatie Thuisvester heeft de bewuste keuze gemaakt om een aantal woningen in Geertruidenberg duurzaam te renoveren. Kerloc is voor dit project ingekocht door Zwaluwe Prefab en aangebracht door Zwaluwe Bouw. Deze corporatie heeft een verstandige keuze gemaakt om de woningen niet alleen energetisch te renoveren (over het algemeen kiezen corporaties alleen hiervoor), maar hebben ook circulaire gevelafwerking toegepast. Deze keuze is met name gemaakt met het oog op de toekomst en de duurzaamheidsambities. De doelstelling is om in 2030 bijna de helft minder Co2 uitstoot te realiseren. De circulariteitstransitie draagt hier sterk aan bij. Vandaar de keuze van deze corporatie om te werken met circulaire en biobased gevelbekleding. 

Nagroeibare grondstoffen 

De lineaire economie waarin we leven is onhoudbaar. De grondstoffen raken namelijk op. Door zo weinig mogelijk lasten voor het milieu te maken, waaronder CO2 uitstoot, kunnen deze klimaatdoelstellingen behaald worden. Daarom zoeken we naar grondstoffen die oneindig aanwezig kunnen zijn. Dat zijn dus de nagroeibare grondstoffen. Als we niet meer verbruiken dan dat het groeit, zullen we nooit met uitputting geconfronteerd worden. De gedachte van de circulaire economie is ook gebaseerd op het principe dat we nooit met uitputting geconfronteerd worden, omdat het materiaal oneindig her te gebruiken is. 

Wat is biobased bouwen 

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Meestal verstaat men hieronder dat er gebouwd wordt met materialen die gegroeid zijn. Bij biobased bouwen maakt men gebruik van hernieuwbare grondstoffen; dit zijn grondstoffen uit gewassen die door fotosynthese CO2 uit de lucht vastleggen. Hout en houtproducten zijn daarvan het belangrijkste voorbeeld. 

Kerloc 

Kerloc is een biobased plaatmateriaal waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke reststromen (biobased). Op dit moment zijn dat houtvezels van Nederlandse populierenbomen. Deze worden gerooid wegens uitbreiding van het wegennetwerk. Wij gebruiken uitsluitend restafval. Door deze laagwaardige reststroom te integreren in het product wordt een waarde gecreëerd. De gevelbekleding dient geventileerd te worden toegepast en is dus inzetbaar bij het creëren van een biobased én circulaire gevel. Kerloc kan einde levensduur worden teruggenomen en volledig worden hergebruikt voor productie van nieuwe Kerloc platen. Hierdoor hebben wij geen afvalstroom. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van Cirkelstad. 

Specificaties 

Voor het project in Geertruidenberg is er gekozen om Kerloc tussen twee raamkozijnen verticaal te monteren. De panelen zijn wit gecoat in kleurcode: 9001. Afmetingen zijn: 1500x208x10 mm.  Dit is de eerste opgeleverde woning van dit project. Q1 2021 worden er voor dit project nog 66 woningen opgeleverd met Kerloc. 

Meer weten over deze 100 % circulaire en biobased gevelbekleding? Bijvoorbeeld over de brandklasse of de onderhoudsarme aspecten? Bekijk de website of e-mail/bel ons via  of  088-6278162. 

< Tijdloos wonen met Woodstock Real Estate | 114 miljoen subsidie beschikbaar voor het circulair herinrichten van je bedrijf in 2021 >