Hoe wij de circulaire economie transformeren

De uitdaging van plastic afval en met name de nadelige gevolgen voor het milieu winnen aan belang en aandacht in de politiek, economie, wetenschap en media. Elk jaar belandt meer dan acht miljoen ton wegwerpplastic in onze oceanen, wat schadelijk is voor onze ecosystemen en onze gezondheid.  De EU zelf produceert per jaar zo’n 27 miljoen ton plastic afval, waarvan maar één derde wordt ingezameld en gerycled.

Onder deze omstandigheden is dus meer kunststofrecycling nodig. Het storten en verbranden van plastic afval moet worden vermeden. En de prioriteit moet liggen bij het transformeren van plastic voor eenmalig gebruik en het creëren van een CE-bedrijfsmodel. Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland hebben de handen ineengeslagen en een Internationaal onderzoeksproject opgetuigd dat onderzoek doet naar de toepassingen van gerecycled plastic, genaamd TRANSFORM-CE. Uit Nederland participeren de Hogeschool Utrecht, Save Plastics, de Gemeente Almere en de TU Delft.

Kringloop

Het project heeft als doel om alle soorten plastic voor eenmalig gebruik uit gemeentelijke en commerciële afvalstromen om te zetten in waardevolle nieuwe producten. Tussen 2021 en 2024 zal er naar schatting meer dan 2500 ton plastic omgeleid worden, wat zal leiden tot een enorme CO2-reductie. Dit wordt gedaan door twee fabrieken in Almere en Manchester (VK) die gerycled plastic gebruiken om nieuwe producten te maken. Zij gebruiken twee innovatieve technologieën – intrusion extrusion molding (IEM) en additive manufacturing (AM). Plastic afval kan zo worden omgezet in onbewerkt plastic materiaal, om vervolgens iets te worden als een tafel, stoel of andere nieuwe waardevolle producten. Daarna kunnen deze producten weer gerecycled worden om zo de kringloop te sluiten. Hiermee biedt TRANSFORM-CE bedrijven een alternatief voor plastic grondstoffen en helpt hen om circulair te worden.

Studentenprojecten

Vanuit de Hogeschool Utrecht, soms in samenwerking met andere kennisinstellingen, zijn er verschillende studentenprojecten constant bezig om onderzoek te doen. Zo zijn studenten aan de slag gegaan met het bouwen van een plastic recyling machine, vinden er testen met 3D-printen plaats, kijken zij naar de mogelijkheden in de markt en worden er innovatieve oplossingen bedacht en uitgewerkt.

Voor meer informatie over TRANSFORM-CE en de studentenprojecten kunt u contact opnemen met Evert-Jan Velzing.  

Het Interreg North West Europe-programma, onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), steunt het project.

< Het jaar 2050 is al begonnen | Start van uniek houten woongebouw in Monnickendam >