Cirkelstad Drechtsteden: “Omdat wij willen dat onze huurders goed wonen”

Met deze insteek kwamen ruim 25 betrokken ondernemers naar de inspiratie ochtend van Cirkelstad Drechtsteden over de Vogelbuurt in Dordrecht. Wij waren te gast bij de Leger des Heils vestiging Bosshardt in de Bankastraat. Johan Mulder van New Horizon Social Impact blikt terug op deze bijeenkomst.

De aanpak in de Vogelbuurt staat niet op zichzelf, aldus Heleen Koldewijn van Woonbron in haar welkomstwoord. In de Vogelbuurt worden verschillende plannen uitgevoerd om de buurt te verbeteren. Er zijn in het afgelopen jaar 36 nieuwe appartementen gebouwd en er is aangevangen met de sloop van acht 3-laags flatgebouwen, waarvoor sociale woningbouw terugkomt. In de Vogelbuurt verzakken de woningen in een hoog tempo waardoor het voorkomt dat bewoners gedurende een langere tijd een ander onderkomen moeten krijgen, met alle emoties en problematieken van dien.

Tijdens een rondgang door de buurt werden we bijgepraat over het stadsvernieuwingsproject, waarbij Woonbron kosten noch moeite heeft gespaard om het leefbaar te houden. Heleen: “Bewoners spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de buurt. Zo ontstond bijvoorbeeld het Vogelnest, een broedplaats voor creatieven die iets terug doen voor de buurt in ruil voor tijdelijke bewoning van de leegstaande panden. Schitterende muurschilderingen, huiswerkbegeleiding en koffie in een bouwkeet waar bewoners elkaar treffen, zijn enkele van de initiatieven.”

Om snelle verloedering tegen te gaan besloot Woonbron nog een keer alle panden te schilderen en de gemeente pakte de bestrating op. In totaal krijgen 276 huishoudens een woningverbetering en met een gemiddelde score van een 8,5 zijn de bewoners tevreden over het initiatief en de begeleiding van Woonbron. Ook vinden er op dit moment enkele proeven plaats met circulaire waterberging.

Johan Bel van Mijn Waterfabriek nam de bezoekers vervolgens mee in de wereld van het dagelijkse waterverbruik. “Water is ogenschijnlijk gratis en daarmee de meest onderschatte levensbehoefte”, aldus Johan. De zaal luisterde ademloos naar de cijfers over drinkwater, afvalwater en hemelwater. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 119 liter water, waarvan ruim 33 liter letterlijk door de plee gaat, zo leerden we. Het gebruik in ons kikkerlandje is 1100 miljard liter per jaar en de druk op bewustwording en gedragsverandering moet omhoog. Met een maximale inzet op gebruik van hemelwater (850 mm per vierkante meter) kan een huishouden geld besparen en werkelijk iets terug doen voor het milieu.

HOLLANDSGROEN presenteerde de groep de ontwikkeling van een buurttuin in Rotterdam. In een prachtig betoog vertelde Annemieke Langendoen ons de ins -en outs over hoe een verrommelde binnentuin kan worden herontwikkeld voor -en in samenspraak met bewoners, de wooncorporatie Woonstad en hoveniersbedrijf Van der Tol. Ongedierte overlast, verzakte rioleringen en wateroverlast zijn inmiddels verleden tijd en komende lente staan de eerste bloemen er weer, is er een gezamenlijke moestuin en gewoonweg een fijne plek om samen te komen. Annemieke: “Dit succes hebben we alleen weten te bereiken door in het gehele proces betrokken te blijven en opdrachtgever te helpen om een circulair plan van eisen op te stellen.”

Peter Kreukniet van Insert, gaf de toehoorders een stoomcursus online circulaire marktplaats kennis voor herbruikbare bouw en civiele materialen, bomen en planten. Niets naar de verbrandingsoven, maar alles met nog een economische waarde naar een platform. Tientallen bedrijven hebben zich inmiddels op het platform aangesloten en bieden daar hun artikelen aan of kopen producten van elkaar.

Tenslotte, verwelkomde we officieel Peter van der Zijde van Zonnecomfort als partner van Cirkelstad Drechtsteden. Peter: “Onze visie ligt een-op-een in lijn met Cirkelstad. We maken dus graag onderdeel hiervan uit. Zo hebben wij onlangs de Solair Energieschans op de markt gebracht; een combinatie om zowel elektriciteit als warmte op te vangen gemaakt van onder meer houtvezel composiet.

Meer achtergrondinformatie?
Presentatie Johan Bel, Mijn Waterfabriek
Presentatie Annemieke Langendoen, HOLLANDSGROEN
Presentatie Peter Kreukniet, Insert

Interesse om ook een keer aan te sluiten bij Cirkelstad Drechtsteden, waarvan het volgende overleg op 2 april 2019 plaatsvindt? Neem contact op via .

< Naar circulaire regio’s met circulaire infra | Circulair en creativiteit hand-in-hand >