Cirkelstad Jong leert van Briljante Mislukkingen

LinkedIn staat vol met succesverhalen, maar hoe realistisch is dit? Leren we niet veel meer als we onze circulaire mislukkingen met elkaar delen, en daarover met elkaar in gesprek gaan? Tijdens de Cirkelstad Jong fuck-up night bekeken we circulaire blunders door de gehele bouwketen.

Op de website van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) valt het volgende te lezen: “Wij hebben al heel wat mislukkingen voorbij zien komen. Vaak zijn daar ‘universele lessen’ uit te trekken’; patronen of leermomenten die een specifieke ervaring overstijgen en ook op veel andere innovatieprojecten van toepassing zijn. Aan de hand van deze patronen hebben we 16 archetypen ontwikkeld die je helpen bij het identificeren en leren van mislukkingen.”

Het leuke is dat ook de gedeelde mislukkingen tijdens de fuck-up night van Cirkelstad Jong in meer of mindere mate in deze archetypen onder te brengen zijn – enkele voorbeelden:

  • Canyon – ingesleten patronen
    Wees niet bang om te falen; onzekerheid staat vernieuwing in de weg. Juist door te falen kun je leren en beter worden in wat je doet. In de presentatie en op de online leeromgeving BriMis vind je veel mooie voorbeelden die briljant gefaald zijn, en daardoor ruimte gemaakt hebben voor vooruitgang.

  • De lege plek aan tafel
    Betrek verschillende relevante partijen zo vroeg mogelijk – met name de klant. Wat je wil aanbieden/ontwerpen/op de markt zetten moet ook aansluiten bij een bestaande vraagstelling. Wat je krijgt als je dit niet doet: een tof product zonder afzet.

  • De generaal zonder leger – wel het juiste idee, maar niet de middelen
    In dit voorbeeld was het juiste idee het instellen van een puntensysteem wat circulariteit positief beoordeelt t.o.v. niet-circulaire inschrijvingen. Het missende middel: kennis van wat de markt al kan. Gevolg: partijen die creatief verrassen en ook zonder puntensysteem als beste uit de test komen (en jij dus een nutteloos systeem hanteert). Les: circulariteit begint bij het stellen van de juiste vraag, in samenspraak met de markt.

  • De junk – de kunst van het stoppen
    Stop met het uitvinden van het wiel, als je merkt dat het wiel er al is. Ook al maken we graag af waar we aan begonnen zijn (en dat moet het liefst ‘eigen’ gemaakt worden), kun je vaak veel tijd, geld en moeite besparen door het wiel samen beter te maken, of simpelweg ergens anders energie in te steken.

Welke archetypen kun je zelf herkennen binnen je organisatie en team?


Speciale dank aan alle sprekers die openhartig vertelden over hun eigen circulaire fuck-ups en de lessen die hieruit zijn voortgekomen.

Inspirerende locatie op de circulaire bouwhub van Adex Groep (voormalig BNext).

Meer weten van Cirkelstad Jong?

Ook aansluiten? Neem contact op met Jessica voor meer informatie of om vrijblijvend een keer aan te haken.

Jessica Broeders

Kennisdeling & Cirkelstad Academie | Trekker Cirkelstad Jong

< Eerst volledig circulair bedrijvenpark ligt in Hendrik-Ido-Ambacht | Haarlem Kennemerland mag gaan oogsten >