Cirkelstad Jong leert van slopers in Hoofddorp

Begin september namen we met Cirkelstad Jong een kijkje achter de schermen van het oude stadhuis van Hoofddorp. Deze was op dat moment gedeeltelijk gestript en duurzaam gesloopt, om zoveel mogelijk hergebruik te bevorderen. Daarnaast vormde het de perfecte lasergame locatie inclusief natuurlijke obstakels voor wat gezonde competitiviteit.

Compleet met helm en lasergun hebben we alle hoeken van het pand bekeken, waar Jan Stokman van Vlasman ons een aantal relevante lessen meegaf over de kansen en uitdagingen aan het einde (of begin) van de keten:

  • Het betrekken van bewoners in het bevorderen van hergebruik van materialen werkt erg goed. Zo hebben ze de circulaire pop-up shop geopend waar omwonenden een stukje van hun oude gemeentehuis konden kopen. Hier zijn herbruikbare bouwmaterialen te koop, maar ook inboedel en decoratie die een tweede leven verdienen. Het opnemen van bewonersparticipatie heeft ook veel punten gescoord in het tenderproces.
  • Hoe graag we dit ook willen, niet alles is her te gebruiken. Dit is grotendeels afhankelijk van wat overkopende partijen van waarde achten – het moet wel financieel rendabel blijven om de materialen voorzichtig los te maken, schoon te maken en af te voeren/op te slaan. Zo zijn bakstenen niet, maar kozijnen wel gewild. Daarnaast heb je ook het gevaar dat materialen besmet zijn door asbest en/of chroom6.
  • In het nieuwe pand komt helaas niks terug van de oude materialen omdat dit aparte aanbestedingen zijn (liggen qua tijdlijn uit elkaar). De inkoop moet dan voor de aanbesteding plaatsvinden wat niet kan. Echter is er wel vraag naar materialen als tapijttegels, meubels, keukens noodstroomaggregaat, hout, gips, rijdende archiefstellingen, paternosterkasten en deuren, die ondergebracht worden bij partners die dit weer afzetten in de markt.
  • Duurzame sloop vereist een andere en arbeidsintensievere manier van werken. Vlasman ontmantelt het pand in de volgende stappen: inventariseren, waar nodig asbestsanering, demonteren, verkopen, stripwerkzaamheden, scheiden van materialen en totaalslopen. Door dit proces wordt hiermee zoveel mogelijk materiaal een tweede leven gegund!

Meer leren van slopers?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Cirkelstad Jong lid Hermen van de Minkelis gaat in zijn columnreeks voor Cirkelstad dieper in op de lessen die we kunnen leren van slopers:

Jessica Broeders

Kennisdeling & Cirkelstad Academie | Trekker Cirkelstad Jong

< Tenderen voor circulaire woningbouw | EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving >