Nieuwe vormentaal in houtarchitectuur

Hoe kan in de bouw de maximale potentie van hout in vorm en functie worden benut? Dat is het onderwerp van de houtavond op di 20 juni a.s., 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. De toegang is gratis

Omicron Campus Klaus, Oostenrijk (2015). Ontwerp: eichinger offices Wenen. Foto: Eva Kees Wenen

Houtbouw rukt op in de gebieds- en vastgoedontwikkeling. Deze ‘storm’ betekent óók dat er dringend behoefte is aan een nieuwe taal in het ontwerpen met hout qua vormgeving, beeldkwaliteit en techniek. Immers, het eeuwenoude materiaal hout heeft een heel eigen identiteit. Het is geen beton of staal, dus je moet er niet op z’n betons of staals mee omgaan. Hout heeft z’n eigen unieke eigenschappen die alleen tot hun recht komen als ook wordt uitgegaan van de karakteristieke constructiemogelijkheden van het materiaal.

Er dient daarom een verrassende nieuwe architectuur te ontstaan, als verrijking van het gebouwde landschap. Wat zijn de verschillende voorwaarden voor succesvolle houtbouw op gebouw- en buurtniveau? En hoe beïnvloedt de esthetische houtuitstraling deze niveaus?

Na enkele presentaties sluit de avond af met een discussie. Deelnemers zijn de houtarchitecten prof. Alex de Rijke (dRMM Londen/Berlijn), Leander Moons (Leander Moons Inc. New York/Nairobi, OMT Architects Berlijn) en Tim Vermeend (Urban Climate Architects); en verder stedenbouwkundige Northon Flores Throche (gemeente Amsterdam) en ontwikkelaar/circulair strateeg Maaike Perenboom (Synchroon).

Zie: https://dezwijger.nl/programma/houtbouw-9

< Kunst & bamboe komen op unieke wijze samen in Bamboe Theater | Oneindig mooi metaal in Façades 2023 >