• Den Haag
 • Drechtsteden
 • Groene Hart
 • Regio 071
 • Rotterdam

Het Nieuwe Normaal, de Zuid-Hollandse standaard

In het voorjaar van 2023 startte Het Nieuwe Normaal, de Zuid-Hollandse Standaard. In samenwerking met provincie Zuid-Holland maken we zo Het Nieuwe Normaal (HNN) de standaard in de gebouwde omgeving. Voor opdrachtgevers én -nemers hebben we een programma opgesteld waarmee we de implementatie van HNN bevorderen. Doe je mee? 

In 2019 kwamen 6 grote opdrachtgevers en 6 opdrachtnemers bijeen in het programma Samen Versnellen. Het doel? De ontwikkeling van een eenduidige taal en norm voor circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal. In december 2023 is HNN 1.0 opgeleverd en kan de standaard met 9 indicatoren (en prestatieniveaus) worden toegepast in de praktijk. Maar is de praktijk daar ook klaar voor? 

Parallel aan de ontwikkelingen van HNN, heeft de provincie Zuid-Holland een stevige ambitie op circulariteit/circulair bouwen. Hiervoor heeft zij een subsidie beschikbaar gesteld. Middels deze subsidie kunnen wij het raamwerk helpen implementeren en de samenwerking tussen de netwerken in de provincie verstevigen.


Over het programma

Het 3-jarig programma geeft invulling aan het plan van de provincie om biobased bouwen te versnellen. Biobased bouwen is een van de manieren om de KPI’s uit HNN te realiseren. We werken middels 3 actielijnen aan de implementatie van HNN in Zuid-Holland:

 1. Inspireren 
  Weet je nog niet wat Het Nieuwe Normaal inhoudt? Of wat de mogelijkheden ervan zijn? Word dan lid van Cirkelstad en doe mee met de lijn Inspireren. In nauwe samenwerking met Thirza Monster, spinner van Cirkelstad Zuid-Holland, organiseren we kennissessies, matchmaking-bijeenkomsten en excursies. We willen zo veel mogelijk organisaties kennis laten maken met HNN!
 2. Activeren 
  Organisaties met (basis)kennis over HNN krijgen de kans om evaluaties van projecten te doen. Zo krijg je inzicht in hoe jouw organisatie presteert op de indicatoren van HNN en welke stappen je kan nemen om te verbeteren. Dit kan in de vorm van een losse projectevaluatie of door deelname aan een leertraject. In een leertraject leer je samen met 8-12 deelnemers over HNN, de geleerde lessen van jouw én andere projecten en krijg je inzicht in welke vervolgstappen je kan zetten.
 3. Implementeren 
  Ben je al langer bezig met HNN en toe aan de volgende stap? Via de implementatielijn helpen we je met het toepassen van HNN op jouw project, vanaf de beginfase of bij de implementatie in jouw (lijn)organisatie. Je krijgt de mogelijkheid tot persoonlijke begeleiding én we leveren tools waarmee je zelf aan de slag kan. 

Aanmelden voor 1 of meerdere lijnen kan bij Thirza Monster () of Fien Peters ().


Voor wie is dit programma bedoeld?

Het programma is voor iedereen die in Zuid-Holland aan de slag wil met HNN. Voorwaarde is dat je project wordt gerealiseerd in Zuid-Holland, of dat jouw organisatie daar is gevestigd. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers kunnen meedoen.


Zo doe je mee

Is jouw organisatie (ook) actief in Zuid-Holland en wil je deelnemen aan 1 of meerdere lijnen van het programma? Meld je aan bij Fien Peters via of Thirza Monster op .


Veelgestelde vragen

Waarom zou ik meedoen met Het Nieuwe Normaal, de Zuid-Hollandse standaard?

Je wil meer inzicht in hoe circulair jouw projecten gerealiseerd zijn, of hoe je deze juist toekomstbestendiger kan maken. Daarnaast wil je jouw organisatie graag meekrijgen in het circulaire gedachtegoed. In 2050 leven we in een circulaire economie: als je nu niet meedoet, mis je de boot!

Waarom HNN?

Met HNN maken we werk van één taal voor circulair bouwen. Dat is belangrijk voor opdrachtnemende en opdrachtgevende partijen. Om tot die taal te komen, nemen we doorlopend projectevaluaties af. Zo komen we vanuit de praktijk tot een raamwerk dat operationeel uitvoerbaar blijft en is gebaseerd op bestaande kennis en tools. Nu is het tijd dit raamwerk in de praktijk toe te passen en leerervaringen op te halen.  

Wat is er al gedaan vanuit dit programma?

In 2023 zijn we gestart met inspireren en activeren. Er waren (online) bijeenkomsten en we organiseerden een marktconsultatie. Daarnaast deden verschillende organisaties mee aan het leertraject. Voor de implementatielijn namen we interviews af en organiseerden we op 7 december 2023 de lancering van HNN 1.0 en de ondertekening van het manifest van HNN.

Ik ben actief in een andere provincie. Kan ik toch meedoen?

Dit programma is specifiek bedoeld voor organisaties die gevestigd of actief zijn in Zuid-Holland. Wel kan je een evaluatie laten doen voor projecten of organisaties buiten de provincie. Neem voor meer informatie contact op met .

Wat zijn de kosten voor deelname?

De kosten voor deelname zijn voor partners van Cirkelstad als volgt:

Inspireren
Gratis deelname


Activeren
Projectevaluatie: inbegrepen bij het Cirkelstad-partnerschap (1 evaluatie per jaar)
Aanvullende projectevaluatie: 500 euro exclusief btw
Leertraject: in overleg


Implementeren
In overleg

Nog geen lid van Cirkelstad? Lees alles over het partnerprogramma. Aanmelden is zo geregeld.


Agenda


Contact

Meer weten of meedoen? We helpen je graag.

Thirza Monster

Spinner Cirkelstad Drechtsteden, Cirkelstad Den Haag,
Cirkelstad Groene Hart, Cirkelstad Rotterdam, Cirkelstad Regio 071, Cirkelstad Overheden


06 2844 6512

Fien Peters

Programmaleider Het Nieuwe Normaal, de Zuid-Hollandse Standaard


06 420 954 41